Både otäcka scener och skratt i Teater Satellitens nya musikal

"Mitt liv" Teater Satelliten
Ensemblen till vänster. Scen med en familj där en förälder har fastnat i sorg till höger.
Mitt liv, teater Satelliten
Teater Satellitens ensemble.
Mitt liv, Teater Satelliten
En scen i "Mitt liv" med en familj där en förälder har fastnat i sorg.
På onsdag är det urpremiär för Teater Satellitens nya musikal ”Mitt liv”. Den vågar lyfta tunga frågor som många gömmer långt där inne, men lyfter också fördelarna med diagnoser.

– Ja, det är en tung musikal med en del otäcka scener, men den är också rolig och bjuder på ett positivt budskap, säger Linda Mattsson Kledzik som är verksamhetsansvarig för Teater Satelliten och har skrivit manus till musikalen.

Mitt liv, teater Satelliten

Oskar Thege i rollen som Nils. Foto: Nikolaj Kledzik

Teater Satelliten består av ett 30-tal skådespelare och musiker från 8–55 år. Några har en diagnos och går på Arena Satellitens dagliga verksamhet, andra inte.

”Alla har samma mål, samma talang”

– Det är en integrerad ensemble av medlemmar med och utan diagnoser – men alla har samma mål, samma talang och samma höga krav på hög kvalitet, säger Linda Mattsson Kledzik.

Vägen mot målet kan däremot se annorlunda ut, förklarar hon.

– En del behöver mer tid för att sätta en dialog eller en sång, men då kan de repa här på den dagliga verksamheten. Sedan är de ofta mer förberedda än de andra när hela ensemblen repar tillsammans på onsdagskvällarna. Många från den dagliga verksamheten har absolut gehör och kan hjälpa de andra, skillnader suddas ut.

Psykisk ohälsa tas upp i ”Mitt liv”

2017 och 2018 gjorde Teater Satelliten succé med musikalen ”Den lille prinsen” som satte fokus på funktionshindrades historia och hur det är att leva med en diagnos i dag.

Den nya musikalen, ”Mitt liv”, tar upp psykisk ohälsa och handlar om tre tjejer som växer upp tillsammans, och om deras barn.

Mitt liv, Teater Satelliten

De tre tjejerna som barn. Foto: Nikolaj Kledzik

– Som unga lovar tjejerna att alltid finnas för varandra, men det blir inte som de tänkt. En av dem får en son med aspergers och det blir missförstånd och konflikter. Man följer de tre barnen upp i gymnasieåldern och i deras omgivning finns folk med psykisk sjukdom. Nils, en trasig själ i skolan, ger sig ofta på Ben, sonen med aspergers, för att döva de röster han lider av. Även vuxna människor i Bens direkta närhet ställer till det genom att inte säga som det är. Här löser Ben knutar genom sin direkta kommunikation, säger Linda Mattsson Kledzik.

Mitt liv, Teater Satelliten

De tre tjejerna i gymnasieåldern. Foto: Nikolaj Kledzik

”Han spelar briljant”

Ben, som är huvudrollen, gestaltas av Teddy Johansson.

Mitt liv, teater Satelliten

Teddy Johansson i rollen som Ben. Foto: Nikolaj Kledzik

– Teddy har själv en diagnos inom autismspektrat och känner igen sig i Ben. Och han spelar briljant! säger, Linda Mattsson Kledzik.

Tunga frågor, men också positiva

Fokus i ”Mitt liv” är främst på de tre barnen som växer upp med olika förutsättningar, men flera andra frågor ställs.

Hur påverkar förlust och sorg en familj? Hur påverkar föräldrars och samhällets krav på att lyckas? Hur hjälper man någon som inte längre vill leva?

Teater Satelliten

Oskar Thege i rollen som Nils hör inre röster. Foto: Linda Mattsson Kledzik

Men också: Kan fördelarna med en aspergerdiagnos vara den avgörande faktorn i lösningen på andras problem. Kan fördelarna med en psykisk diagnos göra världen lite lyckligare?

Vissa scener är otäcka, har ni satt en åldersgräns för att se musikalen?

– Nej, men vi rekommenderar den från 12 år. Fast man kan se den med yngre barn också, men då ska man nog vara beredd att prata med dem efteråt – och det är ju barn bra på.

Mit liv, teater Satelliten

Teddy Johansson som Ben, Christophef Carnhage som lärare, och Oskar Thege som Nils. Foto: Nikolaj Kledzik

Fakta

Premiär på Arena Satelliten den 15 maj

Teater Satellitens musikal ”Mitt liv” har urpremiär på Arena Satelliten klockan 18.30 den 15 maj.

Därefter spelas ytterligare nio föreställningar på Arena Satelliten – klockan 18.30 den 16–19 maj och den 22–24 maj, plus två föreställningar (klockan 14 och klockan 18.30) den 25 maj.

Linda Mattsson Kledzik har skrivit manus till ”Mitt liv” och Hanna Stadell Mellbin, sångpedagog på Teater Satelliten, har skrivit musiken.