Brun tejp tog Anettes hus till 70-talet

Anette Sundvall har fått 70-talsgardiner för inspelningen.
Anette Sundvall har fått 70-talsgardiner för inspelningen.
Tidstypiska bilar, barnvagnar skidor på plats på Länkvägen.
Tidstypiska bilar, barnvagnar skidor på plats på Länkvägen.
En statist komer gående med en EPA-kasse.
En statist komer gående med en EPA-kasse.
En Volvo och en Saab parkerade på Länkvägen.
En Volvo och en Saab parkerade på Länkvägen.
Det ska vara ju i serien så Anette har fått upp en adventsljusstake.
Det ska vara ju i serien så Anette har fått upp en adventsljusstake.
Statister, retro bilar och brun tejp tar tillbaka gatan till år 1978 när Gardells nya serie ska spelas in.
– Det är helt fantastiskt, säger Anette Sundvall som bor mitt på inspelningsplatsen.

Inga bilar får köra på Länkvägen i Väsby idag men här är det mer liv än vanligt. Idag drar nämligen inspelningen av Jonas Gardells TV-serie De dagar som blommorna blommar igång på gatan.

På plats är statister klädda för att passa in år 1978 då dagens scener ska utspela sig. Anette Sundvall som bor mitt i gatan har bevittnat hur hennes hus tagits tillbaka i tiden.

– När vi flyttade in målade vi fönsterkarmarna koboltblåa. Nu har de satt på brun tejp för att det ska passa in. Det ser ju för jäkligt ut, säger Anette och skrattar till.

Serien handlar om de tre vännerna Erik, Mikael och Benny. Länkvägen kommer att synas i scenerna från deras uppväxt på 70-talet.

– Skådespelarna som spelar ungdomarna har varit med på inspelningen. I två dagar är det 70-tal här på gatan, sen blir det som vanligt igen, säger Malin Lindell, platschef för produktionen.

Brevlådan har fått skruvas loss och tillsammans med soptunnan stuvats in i garaget – 1978 hade man inte soptunnor i metall. Ut mot gatan hänger nu en liten brevlåda i plast.

I Anettes carport står en snygg BMW från 70-talet, en barnvagn plus lite skidgrejer. Foto: Åsa Sommarström

På tomterna har det tillförts tidsenliga skidor, kvastar och kälkar. I fönstren syns tidsenliga gardiner, en julstärna och adventsljustake.

– Grannarna har det värre, deras gardiner är gula och bruna.

Från produktionens sida är de väldigt glada över bemötande från de boende på Länkvägen.

– Vi har haft ett jättefint samarbete med alla som bor här. Vi är ju väldigt beroende av deras hjälp för att de ska vilja flytta sina bilar och ta in lösa föremål. Det har funkat jättebra, säger Malin Lindell.

När SVT var på plats för att kolla in området var Anette och hennes man hemma och presenterade sig. Eftersom de kom bra överens har hennes hem blivit som en värmestuga för filmteamet. Eller som ett uppehållsrum, som några ur teamet kallar det.

– De kommer in för att värma sig och gå på toa och tar en lunchpaus härinne.

En statist kommer gående med EPA-påse. Foto: Åsa Somamrström

Så här långt var den största upplevelsen när grannar fick besöka studion och titta in i de tidsenliga rummen som byggts upp för serien. Utan för fönstren syntes kulisser över deras gata och i barnens sovrum fanns alla attribut som hörde hemma i ett tonårsrum på 70-talet.

– Det roligaste var i föräldrarnas sovrum där det stod en gammal blå, rund Niveaburk, en sån man hade. Det var skitkul att se alla detaljer. Vi flippade nästan ur.

Annette håller med produktionsledaren om att samarbetet har funkat bra. Så vitt hon vet tycker alla grannar att det har varit roligt att ha filmteamet på plats.

– Vi har några grannar som är lite till åren och hör dåligt. Hemma hos de ska de tydligen filma i dörren men de tycker att det är så roligt.