Telestaden får konsthus

Telestaden Farsta
Telia har flyttat ut – konsten flyttar in
Ett 3700 kvadratmeter stort hus fyllt med konst – det blir verklighet i Telestaden nästa år. Konsthuset kommer att innehålla både verkstäder, ateljéer och dansstudios.

Två byggnader i Telias före detta lokaler på Mårbackagatan i Farsta kommer att bilda det nya Konsthuset. En av hyresgästerna blir KKV, Konstnärernas kollektivverkstad, som är en medlemsförening där en mängd konstnär delar på ateljéer och verkstadslokaler. Idag finns KKV i Sickla. Flytten till nya Telestaden är beräknad till februari 2018.

KKV:s del av huset kommer att innehålla tio verkstäder för bland annat trä, brons, metall, betong, grafik, emalj och keramik. Det finns även planer på ljud- och 3d-studio.

– Det är väldigt utrymmeskrävande konstverksamhet som är svår att hitta lämpliga lokaler för, men det fanns i gamla Teliaområdet, säger Gabriel Dahlander, pressekreterare på Sociademokraterna i Stockholms stad, som tillsammans med landstinget står bakom beslutet om Konsthuset.

Den andra hyresgästen blir SITE som beskrivs som en konstnärlig plattform för scenkonst med fokus på samtida dans. Deras del av Konsthuset kommer bland annat att innehålla flera dansstudios och en verkstad för scenteknik.

Socialdemokraterna jämför initiativet med när Konstfack flyttade ut till Telefonplan.

– Jag är mycket glad över denna satsning. Placeringen i Farsta kommer samtidigt bidra till stadsdelens utveckling och unika karaktär. Det är ett exempel på hur vi inte bara kan bygga bostäder utan även måste tänka in andra kvalitéer, exempelvis lokaler för kultur så som vi gör här, säger Roger Mogert (S) kulturborgarråd i Stockholm.

I förra veckan kunde Mitt i berätta att bostäderna i nya Telestaden försenas. Läs mer om det här.

 

 

 

Fakta

Konsthuset

Vad? Verkstäder, dansgolv och mötesplatser för konst, totalt 3700 kvadratmeter

Var? Två byggnader i de gamla kontorshusen på Mårbackagatan

Vem? Hyresgäster blir KKV och SITE

När? Inflyttning i februari 2018

Källa: Socialdemokraterna i Stockholm