Från terapisoffan till himlastormande kärlek

Bibliotekarie Linnéa Andrée tipsar Lidingöborna om de bästa Alla hjärtans dag-böckerna.
Bibliotekarie Linnéa Andrée tipsar Lidingöborna om de bästa Alla hjärtans dag-böckerna.
Nu börjar bibliotekarierna på Lidingö bibliotek dela med sig av sina bästa boktips till Mitt i Lidingös läsare.
Först ut är Linnéa Andrée. Dagen till ära handlar hennes boktips om kärlek. ❤️

Oavsett om man tycker att Alla hjärtans dag är en fantastisk ursäkt för romantik, kommersiellt trams eller ångestframkallande parpsykos så är det ju ett gyllene tillfälle för en boktipsare att smyga bortåt bibliotekets självhjälpshylla.


Kärlekens koreografi: du och jag och vi hos psykologen

av Allan Linnér och Anders Nyman

(Natur & Kultur)

”Är det lätt är det rätt” sa en vän till mig en gång när tveksamheten smugit sig på, men är det så enkelt? SR:s radiopsykolog Allan Linnér har tillsammans med parterapeutkollegan Anders Nyman skrivit en bok om alla som någon gång haft det tillräckligt svårt för att be om hjälp.

I Kärlekens koreografi: Du och jag och vi hos psykologen, blandas verkliga case från terapirummet med generella resonemang kring både kärleksrelationer och terapeutens roll. Precis som i radioprogrammet är tonen vänligt nyfiken, här finns inga givna recept på framgång eller enkla förklaringsmodeller. Jag föreställer mig att den tänkta läsaren både kan söka och få råd om den egna relationen i boken, men det är också en bok för alla som funderar på varför monogama kärleksrelationer funkar och inte funkar som de gör.


Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette

av Margareta Beckman.

(Fischer Co)

Nå, ett par som visserligen stötte på svårigheter men för den sakens skull knappast behövde få hjälp att hålla glöden levande var Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette, vars kärlek tillägnats en hel ny utställning på Livrustkammaren (kan ses till 6 jan 2019). Här kan besökaren följa den dramatiska berättelsen om drottningen som miste huvudet i den franska revolutionen och hennes älskare som nästan, men bara nästan, lyckades rädda henne. För den som vill grotta ner sig riktigt finns boken Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette av Margareta Beckman. Författaren har som första forskare någonsin fått ta del av Marie-Antoinettes brev i original, och här får läsaren en chans att lära känna människan bakom påhittade bakelsehistorier och riksporträtt. I ängsliga Tindertider ligger det ändå något magiskt i att läsa om en kärlekshistoria av episka mått som överlever alla motgångar.

Boktips av Linnéa Andrée