Thorsten ska väcka nytt liv i Christer

Thorsten Flinck uppger att han är splittrad i sin syn på rollen som Christer Pettersson.
Thorsten Flinck uppger att han är splittrad i sin syn på rollen som Christer Pettersson.
Thorsten Flinck i en scen föreställande poliskonfrontationen där Christer Pettersson var en av figuranterna.
Thorsten Flinck i en scen föreställande poliskonfrontationen där Christer Pettersson var en av figuranterna.
Fabian Sigurd, Dick Andersson, Emilio Di Stefano och Daniéla Frykstrand i varuhissen som blev Thorstens Flincks loge.
Fabian Sigurd, Dick Andersson, Emilio Di Stefano och Daniéla Frykstrand i varuhissen som blev Thorstens Flincks loge.
Emilio Di Stefano noterade att det inte finns någon biografi om mannen som dömdes och friades för mordet på Olof Palme – Christer Pettersson.

Nu ska en film om hans liv med Thorsten Flinck i huvudrollen bli verklighet.

Det är ingen tvekan om att reklamkampanjen bakom filmen ”Christer P – en misstänkt mördares berättelse” varit framgångsrik i medierna och på nätet.

Trailern och affischen med Thorsten Flinck i huvudrollen har fått stort genomslag men faktum är att det inte ens finns ett manus än.

Manuset håller på att jobbas fram i en sliten lokal i ett industriområde i Årstaberg. Emilio Di Stefano, Fabian Sigurd, Daniéla Frykstrand och Dick Andersson är ett gäng unga filmare som ska ägna sommaren åt att kartlägga Christer Petterssons (1947–2004) liv, skriva ett manus och sedan är tanken att ett professionellt produktionsbolag ska göra filmen.

Emilio uppger att reklamkampanjen gått så bra att de fått in tillräckligt med pengar så att manuset blir av.

– Den här historien är för stark för att säga nej till. Folk vill se det här. Jag kan inte se hur den här filmen inte ska göras, säger han.

Idén fick han när han ville läsa en biografi om Christer Pettersson.

– Det fanns ingen. Jag besökte bokhandlare, slog på nätet och letade på bibliotek. Nästan allt handlade om Palmemordet och nästan ingenting om Christer. Därför behövs den här filmen. Reaktionen från många på trailern har varit att det verkligen behövs en biografi om Christer Pettersson, säger Emilio.

Äldst i gänget är Dick Andersson med sina 30 år – det innebär att ingen av dem har egna minnen av vare sig Olof Palme eller rättegångarna mot Christer Pettersson.

– Det stämmer. Men Christer Pettersson är en kultfigur för vår generation – en stilikon, säger Daniéla.

Stilikon?

– Ja, tack vare kläderna han bar. Med den vita jackan och den randiga tröjan står han för en viss stil. Vår generation ser på Christer med andra ögon, säger Daniéla Frykstrand.

Filmarna anser inte att deras ungdom är en nackdel.

– Folk var så engagerade när det pågick. Det kanske krävs att man inte var med då för att se klarare, säger Dick Andersson.

– Vi har fått våra intryck av Christer genom att kolla på Youtube. Vår film kommer inte att handla om Palmemordet utan om Christer Pettersson, säger Emilio. Vi vill försöka beskriva vad som händer med en människa som blir anklagad för århundradets värsta brott och som sedan blir hela Sveriges riksalkis.

– För många svenskar är Christer inte känd annat än som ett svin men ingen människa är bara genomrutten, säger Dick.

De unga filmarna är glada över att ha fått med sig Thorsten Flinck.

– Vi har alla jobbat med Thorsten tidigare så vi tänkte att om vi får honom så är vi hemma. Det finns något i Thorsten som gör att han kan bära upp rollen och han är ju också en av våra bästa skådisar. Thorsten är jävligt taggad och står standby för att göra huvudrollen. Mycket i deras bakgrund är lika, de har båda gått igenom missbruk och mediedrev, de är förort och de är smarta, säger Emilio.