Min lokala hjälte

TJUVKIKA: Så blir nya vikingamuseet

Mats Vänehem är scenograf vid det nya museet Vikingaliv.
Mats Vänehem är scenograf vid det nya museet Vikingaliv.
Här börjar resan. Gården som den fiktiva vikingakvinnan Ragnfrid äger.
Här börjar resan. Gården som den fiktiva vikingakvinnan Ragnfrid äger.
Berättelsen rymmer dramatik och vardagsliv.
Berättelsen rymmer dramatik och vardagsliv.
Ett nederländskt arbetslag bygger upp landskapet.
Ett nederländskt arbetslag bygger upp landskapet.
Det nya museet på Djurgården ska sätta vikingarna i rätt ljus och göra upp med bilden av den hornhjälmsbärande vilden.
– De var verkliga människor av kött och blod, säger arkeologen Mats Vänehem.

Han har ägnat hela sitt vuxna liv åt att rekonstruera vikingatiden i olika sammanhang och i arbetet med den nya satsningen med museet Vikingaliv på Djurgården är han scenograf.

Det är Mats Vänehems illustrationer som just nu håller på att materialiseras av ett nederländskt arbetslag i en båthall mellan Vasamuseet och Gröna Lund.

Han är länken mellan samtiden och de mytomspunna människor som levde på dessa breddgrader för 1 000 år sedan.

– Det är viktigt att understyrka att de också var av kött och blod. Jag brukar tänka att om de förlorade ett barn i någon sjukdom så sörjde de antagligen på samma sätt som vi hade gjort idag, säger Mats Vänehem när han står vid en halvfärdig modell av en gård.

Slutresultatet ska bli en dramatiserad resa där man i en gondol får följa det fiktiva paret Ragnfrid och Harald och deras öde när pengarna i hemmet börjar sina.

Harald ger sig av österut med målet att dra in kosing och Ragnfrid, som är av högre börd, stannar kvar på gård som tillhör henne.

Utöver berättelsen om Ragnfrid kommer museet att visa upp en modell av en vikingaman i naturlig storlek som man skapat delvis med hjälp av DNA från skelett bevarat på Sigtuna Museum.

Mats Vänehem ser tillsammans med historieprofessorn Dick Harrison till att den historiska förankringen är korrekt vid museet som öppnar i vår.

Nuvarande vd för projektet är Ulf Larsson. Han har tidigare varit vd för Junibacken, Gröna Lund och Globenarenorna.

Han berättar att han ser Vikingaliv som en chans att förstå samtiden.

– Genom att förklara vad som hände för tusen år sedan kan vi förstå vad som händer i dag. Hur människor som möts över gränser påverkar vårt samhälle, säger han och syftar på rörligheten under Vikingatiden som innebar att kunskap och erfarenheter utbyttes mellan folk i olika delar av världen.

De vikinga-hype som pågått de senaste åren, till stor del tack vare tv-serien Vikings, tror han att vi bara sett början av.

Han hoppas att museet ska dra runt 450 000 besökare årligen och därmed ge rimlig avkastning på de cirka 100 miljoner som investerats av ett hundratal privata finansiärer.

– Djurgården har faktiskt fler besökare årligen än vad Kinesiska muren har.