Tog sin mc och skrev bok

För åtta år sedan hade Thomas Svensén tänkt ut bokens handling. Under ett år på Kreta tog han tag i saken. Nu debuterar han med romanen ”Kuriren”.
För åtta år sedan hade Thomas Svensén tänkt ut bokens handling. Under ett år på Kreta tog han tag i saken. Nu debuterar han med romanen ”Kuriren”.
Historieläraren från Vallen­tuna tröttnade på kylan och tog motor­cykeln till Kreta.

Ett år senare åter­vände han med en färdigskriven ­roman och ett bok­kontrakt i sin hand.

Henrik vaknar upp. Han befinner sig utomhus, var vet han inte. Ett mullrande ljud närmar sig, Henrik tittar efter och upptäcker en patrull med ryttare. Till en början förstår han ingenting. Men efterhand måste han acceptera att han på ett oförklarligt vis befinner sig i början av 1700-talet, 300 år före sin tid.

Romanen ”Kuriren” är Vallentunabon Thomas Svenséns debut. Men skalet till boken var färdigt redan för åtta år sedan.

På den här tiden brukade Thomas springa maraton och varannan kväll gav han sig ut på en milslång runda. Benen förde kroppen framåt, hjärnan tankarna. Under springturerna skapades berättelsen i Thomas huvud.

– Men sedan träffade jag min fru och ville bara vara med henne, säger Thomas.

Boken fick vänta. Tills för ett år sedan. Då hade andra vintern i rad med 25 minusgrader precis börjat. Thomas och hans fru tröttnade, ville bort.

De sålde huset i Markim och motorcykeln styrdes mot den grekiska ön Kreta.

Klassrummen och rödpennan byttes mot olivlundar och trädgårdar. I solen längs Liberiska havets kust försörjde han sig på de jobb han lyckades få.

– Det var underbart. Men efter ett tag känner man att man inte kan sitta på balkongen och dricka vin varje kväll, även det kan bli en rutin. Jag bestämde mig för att det var dags att ta itu med den där boken, säger Thomas.

Och det gjorde han. Vid ett sminkbord som var det mest skrivbordslika i hemmet började han skriva. Sex månader senare var boken färdig.

– Jag hade allt klart i hjärnan. Så det gick fort att få ner det på papper. Men visst var det mycket kneg.

Berättelserna om Sitting Bull väckte Thomas historieintresse redan när han var liten grabb. Fantasin skenade i väg i lekar som cowboys och indianer. Nu har den romantiserade bilden av historien nyanserats. Men historieintresset är minst lika stort.

– Jag fascineras av hur lika och hur olika vi är, nu som då. Hur man kan se hur saker och ting alltid förändrats. De finns de som pratar om det ”ursvenska”. Men det enda ursvenska vi verkligen har är att vi förändras hela tiden.

Karaktären Henrik möter 1700-talsmannen Johan. Båda är produkter av sin tid. Århundradena som skiljer dem åt skapar kulturkrockar som är omöjliga att undvika.

Nu har Thomas Svensén flyttat tillbaka till Sverige och bor på ­Helgö i Vallentuna. För drygt två veckor sedan släpptes boken. Redan nu har han börjat spåna på nya projekt.

Om det tar åtta år tills de sätts på pränt återstår att se.

Fakta

Läser fyra böcker i veckan

Namn: Thomas Svensén.

Ålder: 50 år.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Bor: Helgö.

Yrke: Gymnasielärare i historia och samhälle, författare.

Aktuell: Med romanen ”Kuriren”, utgiven på Idus förlag.

Favoritförfattare: Peter Englund, John Irving och Anna Gavalda.

Favoritbok: ”Jag läser tre fyra böcker i veckan och kan inte välja ut någon. Det är nog det enda jag är riktigt snabb på i livet. Att läsa”.