Bolme blir greve i parkerna

Fröken Fleggmans mustasch hade premiär 1982 på Göta Lejon. Nu spelar Tomas Bolme Hans Alfredssons karaktär.  –  Jag kan inte vara Hasse, men ibland hör jag honom i replikerna ändå. Då tänker jag ”Ut! Ut ur min skalle, Hasse!”.
Fröken Fleggmans mustasch hade premiär 1982 på Göta Lejon. Nu spelar Tomas Bolme Hans Alfredssons karaktär. –  Jag kan inte vara Hasse, men ibland hör jag honom i replikerna ändå. Då tänker jag ”Ut! Ut ur min skalle, Hasse!”.
Tomas Bolme ratar finkultur och satsar brett. I sommar gör han Stockholms kanske folkligaste turné – Park­teatern.

– I parkerna når man dem som är på teater för första och sista gången, säger 67-åringen.

Många känner igen Tomas Bolme främst från rösten. Som en av våra mest flitiga ljudbokinläsare har tusentals svenskar haft sällskap med Tomas i hängmattan, i bilen och på stranden.

Andra känner Tomas Bolme som en Tintins svenska fader. Med början på 70-talet gav han röst åt den äventyrslystne reportern. Totalt har han läst in över 100 olika ljudböcker, däribland hela Jan Guillous Hamiltonserie och Lasermannen.

2009 fick han priset Årets taltrast av Bonniers ljudboklyssnare.

Men få känner igen Tomas Bolme i röd mustasch och krulligt hår. Det är i den förpackningen man kan se honom i sommar, som den bekymmerslöse Niklas von Sanguin i Hasse och Tagepjäsen Fröken Fleggmans mustasch.

När Mitt i möter Tomas Bolme är han i färd att krafsa bort limmet från peruken på huvudet. Svettig men glad efter dagens föreställning berättar han om sin relation till rollfiguren.

– Han har en ”allt löser sig”-attityd som jag gillar. Din fru bedrar dig – det kunde varit värre. Allt kan ju alltid vara värre och man ska inte grotta ned sig i svårigheter hela tiden. Jämfört med döden är ju allt lindrigt. Tomas Bolme växte upp på Södermalm och gick ut Teaterhögskolan 1969. Där­efter köpte han ett hus i Danderyd ihop med en kompis.

– När vi sålde kåken räckte inte pengarna till att köpa två lägenheter i stan. Så då blev de att flytta till förorten.

Året var 1979 och Tomas Bolmes flyttlass gick till Midsommarkransen, där han blivit kvar.

– Då var ju Kransen ganska off, en trist förort. Men nu är det ju hur trendigt som helst. Det flyttar in barnfamiljer hela tiden. Sist jag räknade stod det 31 barnvagnar utanför porten. Men jag gillar Kransen, det finns mycket att kolla på.

Trots kärleken till stan sticker han härifrån så ofta det går, och alltid till sitt sommarparadis på en ö utanför Ljusterö i Stockholms skärgård. Just nu finns dock inga lata dagar på landet i sikte.

– Jag hade ju tänkt tagga ner. Men det är fullt upp, efter teatern blir det att gå in i studion igen och läsa in böcker. Men jag älskar det ju, så varför skulle jag inte?

Tomas Bolme ser sitt jobb som en sorts mission. Han vill nå ut i de ”kulturovana” kretsarna.

– Jag får brev från skogshuggare som har bytt ut sina hörselskydd mot ljudböcker. Det är ju väldigt roligt att höra!

Tomas Bolme som greven i Fröken Fleggmans mustasch. Foto: Carl Thorborg

Jag får brev från skogshuggare som bytt ut sina hörselskydd mot ljudböcker.tomas bolme

Fakta

Tomas Bolme tycker inte om andra bilister

Ålder: 67 år.

Är: Skådespelare och ljudboksinläsare

Bor: Midsommarkransen

Familj: Fru och två norska skogskatter, Zorro och Tussan

Gillar: Stockholms skärgård, opera och stavgång

Ogillar: Andra bilister. ”Jag blir ett monster i trafiken, ingen kan köra bil utom jag”

Aktuell: Spelar Niklas von Saungin i Fröken Flemmings mustasch på Parkteatern i sommar. ”Jag tror att Parkteatern har en oerhörd betydelse för Stockholms kulturliv. Vi spelar på scener i förorter och allt är gratis.”