Tonårsidol över en natt

”Fansen gillar oss för att vi är väldigt unga och för att vi kombinerar sången med streetdance och parkour. Det är speciellt” säger Oscar Enestad.
”Fansen gillar oss för att vi är väldigt unga och för att vi kombinerar sången med streetdance och parkour. Det är speciellt” säger Oscar Enestad.
Ljusstake i svart tenn, tillverkad av mamman till ett fan.
Ljusstake i svart tenn, tillverkad av mamman till ett fan.
För ett år sedan var Oscar Enestad en helt okänd kille i söderort.

Nu är han idol för tio­tusentals tonårstjejer.

Sedan han och de tre andra killarna i The Fooo var förband åt Justin Bieber i Globen är ingenting sig likt.

En skara tonårstjejer står och huttrar en liten bit från porten in till Artist House Stockholm. De gick hit efter skolan och nu står de här och väntar, en gråkall och blåsig novembereftermiddag. Kanske har de tur i dag. Kanske får de se någon av killarna i The Fooo.

Ja, det får de! Strax före klockan fyra kommer Oscar Enestad, 16 år, ut. Han ler stort, vinkar och ger dem en slängkyss innan det är dags att posera för Lokaltidningen Mitti:s fotograf. Fansen håller sig på avstånd, medvetna om att de inte bör störa.

Annat var det ett par timmar ­tidigare, när Oscar Enestad satt på bussen från gymnasieskolan in till skivbolaget på Östermalm. Då blev det nästan kaos.

– Plötsligt hörde jag hur folk skrek och någon började gråta av glädje. De hade känt igen mig. En av dem satte sig bredvid mig. Det var trevligt! All uppståndelse kring oss är bara kul. Det är jättehärligt med alla fans som ger så mycket kärlek, säger han skrattar.

För ett år sedan var Oscar Enestad en okänd kille från Sköndal som gick sista året på Kulturamas grundskola i Hammarby sjöstad, med inriktning på dans, sång och teater.

Varje eftermiddag gick han dessutom till en privat sång- och dansskola. Det var där talangjägare från nybildade Artist House Stockholm dök upp i slutet av 2012. De fick upp ögonen för Oscar och två killar till – Felix Sandman och Oscar (Ogge) Molander. Kungsbackakillen Omar Rudberg knöts också till gänget och så föddes The Fooo – pojkbandet som dansar streetdance, gör akro­batisk parkour och sjunger catchy poplåtar.

En grupp skapad av ett skivbolag, alltså, men Oscar Enestad hävdar att känslan som binder samman gänget är äkta.

– Ogge, Felix och jag hade dansat ihop sedan vi var fem år, allt från balett och jazz till pardans och streetdance. Det låter kanske töntigt men vi har alltid känt att vi har passat ihop, säger han.

Ett smart drag av skivbolaget blev gruppens lycka. Inför Justin Biebers tre konserter i Globen i april 2013 skickade Artist House Stockholm en Youtube-video till stjärnans stab, där killarna framför låten ”Kangaroos”. Biebers folk gillade vad de såg – The Fooo fick vara förband.

Det gjorde The Fooo till tonårs­idoler över en natt och Oscar Enestad hjärta slår fortfarande hårdare när han minns de overkliga och magiska kvällarna.

Men någon mer jättekonsert har det inte blivit. Killarnas strategi är i stället att uppträda på gator och i gallerior – och att meddela detta med kort varsel via Twitter och Facebook. Det har skapat en spänning kring gruppen – fansen är alltid redo att rycka ut. Dessutom är killarna ständigt aktiva på sociala medier och har 14 000 följare på Twitter och 80 000 på Instagram.

På skivbolagets kontor, omgiven av gosedjur som fansen skickat, säger Oscar Enestad att han inte förändrats av att vara tonårsidol.

– Det som hänt är att jag inte hinner umgås med mina kompisar och min familj så mycket eftersom vi är så mycket i studion. Men jag är fortfarande samma Oscar, som gör den grej jag gillar.

Plötsligt hörde jag hur folk skrek och ­någon började gråta av glädje. De hade känt igen mig.Oscar Enestad

Fakta

Bor i Sköndal tillsammans med fyra hundar

Namn: Oscar Enestad.

Ålder: 16 år.

Bor: I radhus i Sköndal, sedan fem år. Flyttade dit från Skarpnäck.

Familj: Mamma, pappa, två systrar på 20 och 23 år. Fyra hundar (två chihuahuor, en tibetansk spaniel och en dogo argentino) och en katt. ”Vi är en riktig djurfamilj och har haft allt från fiskar till hästar.”

Om Sköndal: ”Det bor mest småbarnsfamiljer och gamla där, det är ett lugnt ställe. McDonald’s finns i närheten, det är bra.”

Aktuell: Sångare och dansare i The Fooo.

På gång: En fullängdsskiva är ­under arbete (en EP kom i augusti).