Tonårsidol vill gå vidare

Anton Ewald har blivit tonårstjejernas nya älskling. ”Jag kan vara grinig och trött och vilja slippa synas som alla andra. Men det är ett lyxproblem, jag blir glad av all kärlek”.
Anton Ewald har blivit tonårstjejernas nya älskling. ”Jag kan vara grinig och trött och vilja slippa synas som alla andra. Men det är ett lyxproblem, jag blir glad av all kärlek”.
Anton Ewald har blivit fullkomligt kärleksbombad efter framgångarna med ”Begging”.

Men vägen till rampljus och skrikande fans har varit krokig. Den gick via otaliga dansklasser, idoldrömmar och kvällar som gatumusikant i Slussens tunnelbana.

Medan många av landets nykläckta popstjärnor gått artistskola i ”Idol” och andra talangjakter, valde Anton Ewald Kungliga svenska balettskolan. Han har alltid älskat att dansa och showa, först framför spegeln i pojkrummet och senare med dansgruppen Bounce.

Sången kom senare, och som en slump.

– Jag har alltid trott att jag ska jobba som proffsdansare. Men Universals vd såg ett Youtube-klipp på mig, ringde upp och frågade om jag kunde sjunga också. Då sa jag ja. Jag blev signad ganska direkt, säger 20-årige Anton.

I samma veva erbjöds han ­låten Begging, men blev osäker; var Melodifestivalen hans grej? Anton hade känt samma tvivel när han tänkt söka till ”Idol” ett par år tidigare. Han visste att han kunde sjunga, det hade ju funkat på tjejerna i plugget.

Men Anton bangade ”Idol” i sista sekund, packade ned gitarren i sitt fodral och drog ut på stan. Vid Slussens tunnelbana och på Medborgarplatsen stod ensambarnet Anton Ewald på lördagsnätterna och underhöll stans nattsuddare.

– Jag är egentligen ganska blyg privat, men van att ”leka själv”. Att stå och ”lura” onyktra på pengar var skitkul!

Anton Ewald kom fyra i Melodifestivalen i våras och Begging blev med sin catchiga refräng och ”ah-oh”-kör Spotifys mest spelade låt. Men dansnumret, som är koreograferat av Anton själv, har blivit snudd på lika omtalat.

– Det är sjukt jobbigt, det är bara jag som fixar det i Sverige, säger han och tillägger för varken första eller sista gången under intervjun:

– Fan, nu låter jag sådär kaxig igen.

Det finns skäl att vara kaxig. En EP är ute i handeln, ett album är under produktion. Anton har 150 000 följare på Instagram och blir bombarderad av kärlek från sina fans dygnet runt.

– De vet att det inte är populärt att hänga utanför min dörr. Jag kan vara grinig och trött och vilja slippa synas som alla andra. Men det är ett lyxproblem, jag blir glad av all kärlek jag får.

Vad är det konstigaste du har fått av ett fan?

– Jag fick en burk med lakritsbåtar och trosor av ett fan en gång. Det var mer kul än konstigt, mer sånt, haha!

Hur låter nya plattan?

– Lite amerikansk. Svensk pop kan bli väldigt klämkäck, jag kör mer r’n’b. Jag lyssnar mycket på gammal musik som Michael Jackson och Prince, som jag inspireras av och förnyar. Det blir ingen Begging 2, det garanterar jag.

Ser vi dig i Melodifestivalen igen?

– Nej. Jag hade rätt låt i rätt tid, men det är ju gjort nu. Jag vill visa att jag är mer än en poppis låt. Jag tänker göra ännu bättre låtar. Ni kommer att få dras med mig länge.

Fakta

Uppträder på Gröna Lund den 28 augusti

Namn: Anton Kim Ewald.

Bor: Kungsholmen.

Familj: Mamma på Södermalm, pappa i Enskede.

Favorithäng: Nattklubben East och hiphoprummet på F12.

Bakgrund: Har dansat streetdance från 12 års ålder. Har koreo­graferat och dansat bakom Eric Saade och Danny Saucedo. Gick ut från Kungliga svenska balettskolan 2012.

Aktuell: Uppträder på Rockbjörnen live på Gröna Lund den 28 augusti där han är nominerad till tre priser. Förband åt ­Selena Gomez på Fryshuset den 31 ­augusti.