Tonårstankar vann pris

Hur är det att vara tonåring? Vad tänker man på? Det fick eleverna i en nia i Milstensskolan fundera på under en svensklektion. Fyra tjejer utformade en förstasida på en tidning som ledde dem till en prisutdelning på Sheraton.

– Vi ville inte ha en rak och vanlig förstasida, förklarar Johanna Samnegård som är en av de vinnande tjejerna.

Deras val föll i god jord så nyligen fick de ett hederspris i en tävling arrangerad av Sveriges kommuner och landsting, SKL.

De valde en bakgrundsfärg på sin förstasida från blått till rosa och placerade en neutral människosiluett emellan.

– Jag känner själv att jag står lite i mitten. Jag gillar att sporta och köper kläder både på tjej- och killavdelningen, säger Johanna.

De nedskrivna tankarna handlar om allt från om man kan dricka juice upp och ner till om självmord är ett alternativ.

– Vi har blandat olika tankar för att visa att tonåringar inte bara tänker på allvarliga saker.

Hur var det att vinna priset?

– Det var väldigt roligt. Märkligt att man kan vinna priser. Jag trodde egentligen att det bara är andra som kan göra det.

Det var deras svensklärare Carin Gustafsson som berättade om tävlingen och hela klassen fick i uppgift att arbeta med temat tonårsliv i text, film eller bild.

– Vi spånade mycket och pratade om att det är frågorna om vem man är, vad som är normalt och vem som bestämmer som är stora i den åldern. De var fantastiskt duktiga och oerhört kloka allihop.

Nu ska klassen få jobba vidare med sådana här frågor. Tillsammans har de tittat på Teresa Fabiks ungdomsfilm ”Hip hip hora” från 2004 och bland annat pratat om alkohol och festande.

– De tyckte att filmen kändes omodern och så var det flera detaljer som de inte tyckte stämde. Men däremot kände de igen sig i att vuxna inte alltid förstår dem.

Utifrån filmen och deras samtal ska klassen nu skriva noveller.

– Jag håller precis på att läsa om vad en novell är och hur man kan skriva en sådan, berättar Johanna.

Hon har fått blodad tand för tävlingar och har kommit till finalen i en skiddesigntävling i Åre.

– Jag vet ju att jag kan vinna nu.