Min lokala hjälte

Trädgård i Rönninge blir sommarnöje för hela familjen

Jonglering är en av stationerna som Suzan Sivinger kommer att leda.
Jonglering är en av stationerna som Suzan Sivinger kommer att leda.
Den som vill ha kul innan skolorna börjar kan bege sig till Centralvägen i Rönninge och arrangemanget "Sommarkul i Salem" nästa vecka.

– Kul att folk kan få testa lite av varje, säger kulturpedagogen och ledaren Suzan Sivinger.

Än en gång är det Grafikpunkten och paret Susanne Graham och Alexis Ferrer Colas som öppnar upp sin trädgård på Centralvägen i Rönninge i ett evenemang öppet för allmänheten.

Trädgården har tidigare varit en av stationerna under konstrundan i Rönninge och på Salemdagen i år blir det en liten musikfestival i parets trädgård.

Närmast på tur i trädgården väntar dock ”Sommarkul i Salem”. Uppdelat i stationer kommer besökarna att kunna prova på att göra både masker och fingerdockor, jonglering, akrobatik, teaterimprovisation samt origami. Det sistnämnda innebär att du viker papper till olika figurer exempelvis tranor.

– Det känns kul att göra sådant här och att inspirera andra. Sedan får jag inspiration själv också, säger Suzan Sivinger som är en av ledarna på Sommarkul i Salem.

Den andra ledaren och hjärnan bakom arrangemanget är nog bekant för många Salembor vid det här laget.

Kulturpedagogen Camilla Olsson har belönats med Salems kommuns kulturpris för sina insatser där hon bland annat spridit kunskap om Salems historia genom gestaltande vandringar vid Söderby sjukhus och teater vid torpet i Ersboda. Camilla Olsson beskriver Sommarkul i Salem så här:

– Tanken är att det ska bjuda in hela familjen, att alla i familjen ska ha möjlighet till aktiviteter på samma ställe. Att man kan välja att bara vara eller att delta. Att man inte behöver boka, utan att det är drop in för att det ska vara så enkelt som möjligt.

I trädgården kommer det även att finnas ett kafé för de vuxna och ett litet lektorp för de minsta barnen.

De andra ovan nämnda aktiviteterna riktar sig enligt arrangörerna främst till barn och ungdomar mellan 6-15 år.

Fakta

Öppet och gratis varje dag

Sommarkul i Salem arrangeras i trädgården på Centralvägen 2 i Rönninge.

Här kommer det att vara gratis entré och öppet mellan klockan 10-13 måndag till fredag nästa vecka.

Arrangemanget finansieras av Salems kommun som sökt och fått statliga pengar för projektet hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Källa: Salems kommun.