Späckade kulturdagar i Täby

Kulturdagarna hålls i bibliotekshuset, på SF Camera och i Tibble teater, berättar Lina Browall.
Kulturdagarna hålls i bibliotekshuset, på SF Camera och i Tibble teater, berättar Lina Browall.
I år är det bibliotekshuset i centrum som kommer att hysa Täby kulturdagar. Det blir film, dans, teater, musik och fest i dagarna tre.

Lina Browall är kvinnan med huvudgreppet om alla trådar.

När konstnären Knutte Wester bodde i Umeå blev han vän med flyktingpojken Gzim. Pojken och hans familj utvisades och Knutte Wester följde hans öde. Konstprojekt Gzim innefattar dels en skulptur, som finns i huvudbiblioteket innan den ska ut i det färdigbyggda centrumet, och dels filmen Gzim Rewind.

På fredag är filmen startskott för kulturdagarna i Täby.

Det är en stolt Lina Browall som visar upp årets program. Sedan elva år är hon kulturintendent i kommunen med ett stort ansvar för vad som händer inom kulturlivet. Förstås inom ramen för vad politikerna beslutar om budget och inriktning.

– Det pågår så mycket här, med nya projekt hela tiden, så mitt jobb blir aldrig slentrian.

Förra året huserade kulturdagarna inomhus i Täby centrum vilket en del var skeptiska till innan.

– Men det blev så lyckat att många tycker det är synd att vi inte håller till där i år också. Det var lätt att fånga ny publik där. Fast nu är det så rörigt med ombyggnaden.

Nytt för i år är att elever från Åva gymnasium som går hotell- och turismprogrammet kommer att hjälpa till att guida besökarna under helgen.

Dagarna avslutas med en gala­kväll på Tibble teater då bland ­annat årets kulturpris delas ut till DJ-artisten Albin Myers och mun­trummisen Svante Drake uppträder.

Fakta

Det här händer 11–13 oktober

Fredag 11–20: Film om Gzim, tedans, squaredance, gitarrkonsert, teatersport, rösten i musiken.

Lördag 9.30–24: Naturfilm, musikal, skapa sagor, rim och ramsor, buskspel, folkdans från första delen av 1900-talet, Brunnsoktetten, dansshow, flöjtmusik, rösten i musiken, skuggspel workshop, körsång, saxofonensemble, pianokonsert, konst workshop, musiklek, Björn&Benny-musik, folkmusik, mingelföreställning för barn, rock och saxofon, Viveca Sten, dansshow, Täbystjärnan, dansfest 13-17 år.

Söndag 19–21: Galakväll.

Dessutom konstutställningar.

Källa: täby kommun