Tredje gången gillt i Mello

Carl Johan de Geer, adlig precis som Caroline, har gett henne en tavla som är en satir över arvsmonarkin. Den hänger i hennes hall.
Carl Johan de Geer, adlig precis som Caroline, har gett henne en tavla som är en satir över arvsmonarkin. Den hänger i hennes hall.
”Jag mår dåligt om jag inte kommer ut och rör på mig varje dag”, säger Caroline af Ugglas som trivs med att bo lantligt utanför Kungsängen.
”Jag mår dåligt om jag inte kommer ut och rör på mig varje dag”, säger Caroline af Ugglas som trivs med att bo lantligt utanför Kungsängen.
Caroline af Ugglas ställer upp i Melodifestivalen för tredje gången.

Denna gång känns det pirrigare än de andra tillfällena.

– Det kanske är för att det gick så bra förra gången, säger hon.

Senaste gången, 2009, kom hon på andra plats med den känslosamma balladen ”Snälla, snälla”. När Lokaltidningen Mitt i träffar henne är det en knapp månad kvar till årets festival. Caroline af Ugglas sitter i sitt hus utanför Kungsängen med utsikt mot Mälarens vatten.

På väggarna hänger färgstarka tavlor som hon själv har målat. På en hedersplats vid köksspisen står ett inramat foto av Carolines man Heinz Liljedahl och Olle Ljungström. Heinz Liljedahl har skrivit musiken till såväl många av Olle Ljungströms låtar – som till Carolines.

Den 16 februari tävlar hon i Melodifestivalen med hennes och makens låt ”Hon har inte”. Det blir tredje gången som Caroline af Ugglas ställer upp och även denna gång blir det med en ballad. Hon berättar att det är en låt med mycket hjärta och smärta. I likhet med ”Snälla, snälla” har texten en stark igenkänningsfaktor. Men denna låt förmedlar också ett budskap om möjlig förändring.

– Man måste vara tydlig i Melodifestivalen. Det ska vara en låt som inte kan missuppfattas.

Hon berättar att minst tre psykologer har kommit fram till henne och berättat att de använder sig av hennes låtar i terapeutiskt syfte.

– Psykologerna låter par sitta och lyssna på en av mina låtar och därefter diskutera den. Det känns jättekul. Då har texten bevisligen haft en betydelse.

Caroline af Ugglas växlar mellan att skapa musik och måla tavlor. Hon håller föreläsningar och leder Kör för alla med träffar varje vecka i Uppsala och Stockholm. Där vill hon visa att alla kan sjunga. Trots att hon anser att det egentligen inte går att tävla i musik ställer hon upp i Melodifestivalen.

– Det som är bra med Melodifestivalen är att folk verkligen lyssnar. De sitter där och är domare. Har du en dålig dag och gör bort dig så har du liksom bränt hela skeppet på en gång. Men förhoppningsvis klarar man det och kan förmedla något, säger hon.

De tidigare gångerna i Melodifestivalen har Caroline af Ugglas inte känt sig särskilt nervös. Hon har bestämt vad hon ska ha på sig någon dag innan och inte tagit så hårt på koreografens instruktioner. Den här gången är det mer fjärilar i magen.

– Jag vet inte varför. Det kanske är för att det gick så bra förra gången. Men att vara pirrig är också något bra. Det gör att man skärper till sig lite extra.

Trots att hon inte är någon tävlingsperson vill hon gå så långt som möjligt.

– Man är ju fåfäng och blir glad om låten går långt. Det är ju ändå ett slags bevis på att folk tyckte om det de såg.

Caroline af Ugglas inledde sin karriär med att sjunga på engelska. Men efter det publika genombrottet med ”Joplin på svenska” 2007 har alla hennes album sedan dess varit på svenska. I mars släpps skivan ”Jag har katten”. Stämningsläget på den skivan är enligt henne något gladare jämfört med de två föregående skivorna.

När hon var yngre kunde hennes överskottsenergi och rastlöshet försätta henne i jobbiga situationer. Det inre oron finns kvar men numera tar hon hand om den på ett bättre sätt. Att ha blivit mamma gav också ett lugn.

– Jag var så otroligt lättuttråkad och ville känna hela tiden. Nu har lärt mig att kanalisera min oro och min stress genom att göra musik, tavlor och att uppträda.

Psykologerna låter par sitta och lyssna på en av mina låtar och därefter diskutera.Caroline af Ugglas

Fakta

Blir euforisk i skogen eller bland berg

Namn: Caroline af Ugglas.

Ålder: 40 år.

Familj: Maken Heinz Liljedahl, dottern Eddie Lee, 12, och Otis, 5 samt bonusdottern Olivia, 18.

Bor: I villa vid Görvälns strand i Kungsängen.

Aktuell: Deltar i Melodifestivalens deltävling i Skellefteå den 16 februari med låten ”Hon har inte”. Hon tävlar mot bland andra Janet Leon, Martin Rolinski och Amanda Fondell. Släpper i början av mars nya skivan ”Jag har katten”.

Naturmänniska: Finner harmoni av att bo nära naturen. Rider ofta med sin häst på Frölunda fritidsområde. ”Jag älskar att vistas i skogen eller bland berg. Det gör mig lugn och euforisk.”