Min lokala hjälte

Trion svänger som förr

Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson skulle kunna sjunga hur mycket som helst på äldreboenden. De är älskade och efterfrågade. Men tre erfarna artister ska ha gage och det händer att det blir för dyrt för boendena att betala.
Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson skulle kunna sjunga hur mycket som helst på äldreboenden. De är älskade och efterfrågade. Men tre erfarna artister ska ha gage och det händer att det blir för dyrt för boendena att betala.
När Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Towa Carson nyligen gjorde ­release för sin nya skiva var det smockfullt på Tellus servicehus.

Den trogna publiken har följt dem genom sex decennier.

Introt till Eric Saades mellohit Manboy dunkar loss och de tre damerna gör entré inför en stor och silverhårig åhörarskara.

”För jag är pensionär.

Ja, jag är pensionär.

En stolt och kaxig pensionär.”

Deras version med ny text gör publiken uppenbart förtjust även om det inte yttrar sig i några vrål eller applådåskor.

Men något står inte rätt till med Siw Malmkvist. Hon håller en papperservett för munnen och berättar att hon har en blodknuta på läppen som går upp ibland. Det har den gjort nu och det verkar blöda ganska kraftigt.

Att kliva av scen eller ta en paus kommer ändå inte på fråga. Visst blir diktionen en aning otydlig när hon gör sin välbekanta Jazz­bacill men det gör liksom inget. Trion har redan etablerat ett varmt samförstånd med sin publik om skröpligheter och skavanker. ”Hur många här har opererat knät? Hur många har opererat höften?”, frågar Ann-Louise Hanson och självklart sträcks det upp en skog av händer i luften. De flesta som kommit är trots allt någonstans mellan 70 och 90 år gamla.

Showen består av de nya låtarna som varvas med de tre schlagerdrottningarnas dängor från en tid då man la ner stort jobb på att skriva text och göra orkester­arrangemang även för lättare underhållningsmusik. Ann-Louise Hanson gör sin ”Greven av Luxemburg” från 1968, med svensk text av Stikkan Andersson till en melodi som var en hit i Tyskland.

Så är det dags för Towa Carson att göra sin smäktande ”Varför är solen så röd”, en översättning av en italiensk låt som från början hette Cuando Calienta El Sol. Och plötsligt händer något med tiden på servicehuset på Södermalm.

Det är som om vi inte längre befinner oss i en prosaisk matsal med linoleumgolv utan vid en folkparkscen någonstans i Sverige. Det är 1962 och publiken är inte längre en gråhårig skara pensionärer. Nej, de är unga flickor i ärmlösa blusar och tuperat hår som står och hoppas att killarna i brylcreme och nylonskjortor ska bjuda upp. Sommarnatten är ljum och livet har precis börjat.

Illusionen varar bara några i någon minut och sedan är allt som innan. Det blir dags för C’est la vie, låten de kom sist med när de tävlade i Melodifestivalfinalen 2004. Siw Malmkvist gör Augustin och som avslutning gör de Pensionär igen.

Vid utgången står en tagen Lennart Byström från Östberga. Han är 81 och säger att han roat sig till de tre damernas sång i sex decennier.

– Jag grät vissa stunder. Alla mina favoritlåtar var med. Jag har ju dansat med så många flickor genom åren.

Jag grät vissa stunder. Alla mina favoritlåtar var med.Lennar Byström, 81 år

Fakta

Gör pensionärsversioner

Den självbetitlade ep:n ”Hanson, Carson och Malmkvist” släpptes för ett par veckor sedan på Universal.

Den innehåller pensionärs­versioner av nutida melodi­festival­hits med texter av Edward af Sillén och Daniel Rehn.

Eric Saades Popular har blivit Pensionär, Danny Saucedos In da club – Bingohall och Eric Saades Manboy – Maj-Gull.

Dessutom finns C’est la vie med, av Thomas G:son.

Den 18 augusti uppträder Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Lill-Babs i Åkersberga.