Eddie trivs bäst i Lidingös skogar

Eddie Granlund ger nu sin fjärde fotobok med Lidingömotiv.
Eddie Granlund ger nu sin fjärde fotobok med Lidingömotiv.
Kottlasjön en vinterdag.
Kottlasjön en vinterdag.
Foresta en vinterkväll.
Foresta en vinterkväll.
Två rävar leker på en äng på Lidingö.
Två rävar leker på en äng på Lidingö.
Vacker, stämningsfull och lokal. Så kan Lidingöbon Eddie Granlunds nya fotobok beskrivas.
I dag fredag kommer hans fjärde bok med Lidingömotiv ut i
bokhandeln.

Det finns inte många åkrar, ängar, djur, vägar, fastigheter och broar som fotografen Eddie Granlund inte känner till på Lidingö. Han har i många år specialiserat sig på att fotografera motiv i sin hemkommun. I dag fredag kommer hans senaste fotobok om Lidingö ut i bokhandeln.
– Det är alltid lika kul, men man är också spänd på hur den kommer att tas emot, säger han.
Boken är fylld med fotografier från olika platser och uppmärksammade arrangemang under årets alla årstider och har fått titeln Lidingö en ny tid.
– Det finns en dubbelbottnad innebörd, dels möts vi av nya årstider när vintern övergår till vår och grönska, dels att samhället förändras. Förändringar på Lidingö är att till exempel Lidingötåget har fått nya vagnar, bostadsområdet Dalenum exploateras och Rudboda äldreboende är byggt. Det är nya tider även på Lidingö, säger Eddie Granlund.
Eddie Granlund har varit verksam i 45 års tid och anser att Lidingö är en perfekt plats för att ta naturbilder.
– Jag är en naturfotograf i botten och på Lidingö finns så mycket natur och djur. Det finns olika fågelarter, grävlingar, bävrar, rådjur, ekorrar och igelkottar. Man behöver inte åka långt för att möta djur. Det är också väldigt vackert här på Lidingö och därför ska vi vara rädda om ön och inte exploatera för mycket, säger han.
Eddie Granlund har tidigare gjort tre fotoböcker med Lidingömotiv.
– Det finns så mycket att upptäcka. Jag skulle utan problem kunna göra en dubbelt så tjock bok om jag inte behövde tänka på kostnaden. Det jag vill visa är hur vackert och häftigt Lidingö är. Naturen på Lidingö erbjuder så mycket. Man kan plocka bär, svamp och återhämta sina krafter.
Han trivs bäst när han får ge sig ut i skogen och arbeta fram sina fotografier på sitt speciella sätt.
– När jag ger mig ut försöker jag hitta nya saker. Jag försöker då följa tre ledord och det är upplevelse, önskan och känsla. En önskan att ta en bra bild och en känsla och en upplevelse som kan delas av andra. Men jag är inte alltid ute med en kamera för jag är ofta ute och bara rekognoserar. Jag kan hitta en miljö som har bäst ljus klockan 05.00 och då kommer jag tillbaka till platsen. Och om det då finns dimma så förstärker det bilden och det kan bli avgörande om det blir en bra bild, säger han.
Petter Antonisen har varit projektledare och formgivare åt alla hans fotoböcker om Lidingö.
– Eddie har ett fantastiskt fotografiskt öga, så det är alltid inspirerande att jobba med hans bilder, säger han.
Eddie Granlund har många favoritplatser men en av favoriterna är Furutorp.
– I tallskogen längs med Lidingöloppets spår i närheten av Furutorps hundgård är min favoritplats. Där ligger en tallskog där stammarna står en bit ifrån varandra och det är något som jag kan skapa mycket av. Det känner jag är en riktigt vacker plats, säger Eddie Granlund.
Den 3 december kommer han att sitta och signera boken i Akademihandeln på Lidingö.