Trött på tv – skrev en bok

Söderberg och Källviks.
Söderberg och Källviks.
Fotografen Peter Källviks har sitt eget sätt att berätta städers historia – genom bilder.

I en ny bok jämför han 1800-talets bilfria Stockholm med dagens innerstad.

Hans jakt efter historiska bilder började med en vilja att få ett mer innehållsrikt liv efter kontorstid.

– Jag satt hemma och såg en tv-serie och tänkte: Är det så här jag ska leva mitt liv – jobba och se på tv? Så bestämde jag mig för att jag ville bli författare och började titta på vad jag kunde göra, säger Peter Källviks, som bor på Lidingö.

Arbetet med första boken ”En historisk fotovandring på Lidingö”, som följdes av liknande böcker om Linköping och Norrköping, började med en vilja att berätta historia och samtidigt skapa något som andra kunde ta till sig.

Peter Källviks lärde sig fotografera och skapade sin egen berättarform, där läsaren enkelt kunde jämföra hur en stadsbild såg ut förr och nu.

De historiska bilder han utgår ifrån visar nästan alltid platser som förändrats kraftigt. Men genom att något blivit kvar – en kyrka, ett välbevarat hus, en park ­eller en gammal mur är det lätt att se vad som byggts om.

I boken ”Nudå Stockholm” jämför han Stockholms innerstadsmiljö, som den såg ut under perioden 1846 till 1910, med hur den ser ut i dag.

Under perioden började staden få sin nuvarande form enligt Lindhagenplanen, den stadsplan som togs i bruk från och med 1870-talet. Efter 1910 skedde nya stora förändringar genom att bilismen ökade med efterföljande vägbyggen.

Går det då att hitta exakta jämförelser mellan nu och då? Peter Källviks säger att han i flera fall nöjt sig med att återskapa känslan av att betrakta samma plats.

– Det finns en bild i boken där jag vet att jag stod på exakt samma plats som på det äldre fotot. Den bilden är inifrån kvarnen vid Gullmarsplan. Det är min och många andras favorit, säger han.

Bilden visar utsikten över ett luftigt, lantligt och glesbebyggt Södermalm. På Källviks nytagna bild ser man ett virrvarr av betongbyggen – broar, vägar och trafikleder.

Det stora problemet med att göra en bok om Stockholm var att det fanns så mycket bilder att välja på. När projektet växte tog Peter Källviks hjälp av den grafiska formgivaren Carina Söderberg, vars insats blev så stor att hon står som medförfattare.

Hon tycker att boken kan vara rolig att ta med sig ut på stadsvandring, där man kan spana efter historiska spår i staden.

– Jag har följt med Peter till många ställen. När man står med den gamla bilden i handen och upptäcker en sten som finns kvar på precis samma plats i den annars så förändrade staden, då ryser man, säger Carina Söderberg.

Fakta