De vill ta dig med storm

Johan Hansson, Anton Annersand, Anders Wennberg och Oskar Olofsson är Molotov Jive, aktuella med sin tredje skiva Storm.
Johan Hansson, Anton Annersand, Anders Wennberg och Oskar Olofsson är Molotov Jive, aktuella med sin tredje skiva Storm.
Ett mejl gav rockkvartet­ten Molotov Jive en chans de aldrig vågat drömma om. Eller vad sägs om att få spela in med en producent som jobbat med Prince och Johnny Cash?

Nu är skivan släppt och förra veckan spelade de med Glasvegas.

Ska man beskriva deras musik ligger arenarock nära till hands. De fyra Stockholmsbaserade värmlänningarna i Molotov Jive drar sig inte för stora gester och allsångsvänliga refränger.

– Vi vill våga ha pretentioner. Vår musik ska inte vara ironisk. Den ska vara epic, storslagen, säger sångaren Anton Annersand.

På nya plattan fick bandet jobba med någon som verkligen kan det där med maffigt ljud. Men den gyll­ene chansen kunde gått dem förbi.

– Vi fick ett mejl på Myspace från en kvinna som skrev att hon höll på med musik och gillade våra låtar. Vi har som motto att alltid svara på post men just då var det rätt många beundrarmejl från tyska fans, så det var egentligen ren tur att jag skrev några rader tillbaka. Sen när jag kollade upp henne på nätet såg jag ett foto där hon satt med Johnny Cash, berättar basisten Anders Wennberg.

Den som fått upp ögonen för de svenska doldisarna var Sylvia Massy, tidigare sidekick till stjärnproducenten Rick Rubin. Tillsammans med Rubin har hon spelat in artister som Tom Petty och nämnde Johnny Cash. Under sin karriär har hon även arbetat med Prince och Red Hot Chili Peppers.

Nu var det Molotov Jives tur att besöka hennes studio i det lilla kaliforniska samhället Weed, norr om San Fransisco.

– Det var lite som att vara med i Twin Peaks. De fanns inget att göra i stan på kvällarna. På fem veckor hann vi bli ganska bra på bowling, säger Anders Wennberg.

Låtarna var redan skrivna när bandet kom dit. Den kraftfulla och ändå ganska intima ljudbilden på skivan är däremot Massys verk.

– Vi är glada att plattan fick den amerikanska behandlingen. Den låter verkligen inte svensk, säger Anton Annersand.

Men det är inte främst för sina plattor Molotov Jive har gjort sig ett namn, utan som liveband. Det är ett spelsugen grupp som nu ger sig ut på turné. I förra veckan öppnade de för skotska Glasvegas på tre Sverigespelningar, varav en på Fotografiska.

– Det kändes grymt kul. Glasveg­as är absolut en inspirationskälla, säger trummisen Johan Hansson.

Med Massy-samarbetet i bagaget hoppas de på ett skivsläpp i USA – men också på att slå igenom på allvar i Sverige och Stockholm.

– Stockholms mångfald är fantastisk. Det finns alltid saker att göra. Men det är samtidigt lätt att bli distraherad av allt, säger trummisen Johan Hansson som har valt att bosätta sig i Sundbyberg.

Vad ska ni göra för att märkas i storstadsbruset?

– Ja, det saknas väl ett riktigt arenaband i stan, är det inte så?

Fakta

Trummisen bor i Sundbyberg

Bandet: Molotov Jive bildades i Karlstad 2003 och består av sångaren Anton Annersand, 25, basisten Anders Wennberg, 25, trummisen Johan Hansson, 24, och gitarristen Oskar Olofsson, 25.

Skivorna: ”When it’s over I’ll come back again” (2006), ”Songs for the fallen apart” (2009) och ”Storm” (2012).

Turnéerna: Molotov Jive har turnerat flitigt, bland annat med Arctic Monkeys, Dirty Pretty Things, och nu senast Glasvegas. Flest fans har de enligt egen utsago i Tyskland.

Sumpan: Trummisen Johan Hansson bor i Storskogen i Sundbyberg. Han gillar restaurangen Bra Mat i Duvbo men brukar undvika AIK-kassarna i butiken där han handlar.