Från tvättstuga till kafé-klassiker

Carina Mirmiran har drivit kafé i Brygghuset i 23 år.
Carina Mirmiran har drivit kafé i Brygghuset i 23 år.
Carina Mirmiran har drivit kafé i Brygghuset i 23 år.
Carina Mirmiran har drivit kafé i Brygghuset i 23 år.
Carina Mirmiran har drivit kafé i Brygghuset i 23 år.
Carina Mirmiran har drivit kafé i Brygghuset i 23 år.
Tvättstuga, privatbostad och redskapsförråd.
Brygghuset i Edsbergsparken har bytt skepnad många gånger innan det till slut blev kafé.
– Det var en otrolig känsla att få starta från scratch, säger Carina Mirmiran som drivit stället i 23 år.

Med 23 år på nacken är Café Brygghuset i Edsbergsparken en av Sollentunas mest långlivade fika-institutioner. Och en av de mest omtyckta, enligt många.

Vägen dit har dock varit långt ifrån spikrak.

När Carina Mirmiran promenerade längs Edvikens strand i början av 1990-talet var Edsbergsparken inte vad den är idag. Slottet var stängt, och varken konsthallen eller MC Collection hade öppnat.

– Det var vackert, men det fanns inte just något annat att göra än att mata fåglarna, berättar hon.

”Det fanns inte just något annat att göra än att mata fåglarna”

Carina Mirmiran

Men Carina hade en vision –  och två årslöner på bankkontot.

Efter 10 år på IBM i Kista var hon en av de 2500 medarbetarna som fick lämna när företaget skar ner. Nu drömde hon om att starta ett kafé ville och såg potentialen i det gamla brygghuset. Carina skrev till kommunen, men när svaret drog ut på tiden startade hon upp en rörelse i Täby istället. Det blev dock bara ett kort gästspel.

– Jag trivdes aldrig i Täby så jag uppvaktade Sollentuna kommun igen, och då fick jag napp direkt. Kommunen hade fått åtta förfrågningar, men det blev jag som fick kontraktet.

Brygghuset i Edsbergsparken uppfördes någon gång mellan 1715 och 1760. Från början användes det som tvättstuga av familjen på slottet, och har senare fungerat som privatbostad.

Mellan 1946 och 1959 bodde operasångaren och friherren Magnus Rudbeck i Brygghuset, och i entrén hänger fotografier som visar hur han rustat upp den tidigare ekonomibyggnaden till en trivsam bostadslägenhet. Ett visar honom ätande sin frukost i köket, iklädd morgonrock, och ett annat hur han sitter vid pianot i salongen, klädd i kostym.


Magnus Rudbeck vid pianot i Brygghuset.


När familjen Rudbeck sålt egendomen till Sollentuna kommun flyttade kommunens stadsträdgårdsmästare in. Därefter stod huset tomt och användes till att förvara redskap under ett antal år.

– Det var skitigt och äckligt när vi kom hit, men det kändes som att jag hade dragit vinstlotten. Det var en otrolig känsla att starta från scratch, berättar Carina.

De första åren höll hon öppet sex dagar i veckan, året runt. Responsen var omedelbar. Folk vallfärdade, och Reinhold Rudbeck, som då var över 90 år gammal, släntrade ner för backen med sin käpp och uttryckte sin uppskattning för Carinas initiativ.

Men verksamheten var väderberoende och lönsamheten inte vad den borde ha varit. Utan hjälp från familjen hade det inte gått runt över huvud taget.

– Jag var tvungen att gå ner till helgöppet under vinterhalvåret och satsa stenhårt på sommaren, berättar hon.

Genom åren har hon också satsat på den lokala kulturen och arrangerat musikkvällar med artister som Peter Lundblad och Bernt Egerbladh. Dessutom brukar hon låta lokala konstnärer ställa ut verk till försäljning, och på sistone har alster från Marianne Sand och Christina Holst prytt de vit-rappade väggarna.1996-1997 fick hon ABF Sollentunas kulturstipendium för att ”genom sitt genuina intresse för kultur och människor” ha skapat det ”genuina mötet i samband med de litterära och musikaliska program hon genomfört i Café Brygghuset”.

I motiveringen sätter juryn fingret på vad som är en av Carinas främsta drivkrafter: den sociala kontakten mellan människor.

– Jag blir lätt personlig med alla som kommer in, det blir så med ett sånt litet ställe. Det är ju inget Espresso House precis, säger hon.

 

LÄS MER: Framtiden för Brygghuset är oviss

Fakta

Oviss framtid för Brygghuset

Mitt i Sollentuna har tidigare berättat att Carina Mirmiran hamnat i en rättslig tvist med Sollentuna kommun.

63 år gammal vill hon nu överlåta rörelsen, men den tilltänkte köparen drog sig ur då kommunen meddelat att kontraktet ska sägas upp till 2019.

LÄS MER: Oviss framtid för Brygghuset