Idol-André tycker juryn har blivit mjukare

André Zuniga var med i Idol 2011. I höst släpper han nytt material.
André Zuniga var med i Idol 2011. I höst släpper han nytt material.
Sex år har gått sedan Täbyidolen André Zuniga fick juryn att skrika sig hesa av förtjusning efter hans audition. Idag försöker han leva som musiker och har skrivit låten till Helena Bergströms nya film "Vilken jävla cirkus" som Danny Saucedo sjunger.
Med nästan samma ord som filmtiteln innehåller beskriver han sin tid i Idol.

Få har missat att nya säsongen av Idol precis kört igång. En som minns hur det var att stå framför den hårdnackade Idoljuryn, plus 1,2 miljoner tv-tittare varje fredagskväll är André Zuniga från Täby.

– Jag har fått skakiga känslor nu när jag har suttit och tittat. Att vara med i Idol var som att som att vistas i en karusell som snurrar tjugofyrasju. Inget annat har slitit på mig mer än slutaudition. Det kändes som man blödde näsblod hela tiden.

Kommentarerna var hårdare förr

André lyckades sjunga till sig en femteplats i finalen. Nu när han sitter i soffan och bedömer årets jury tycker han att den har förändrats och blivit mer ödmjuk.

– De kunde vara riktigt elaka. Värst var Alexander Bard. Det sista han sa till mig innan jag skulle åka ut, var att du ser ut som en pissande sengångare. Nu hör jag juryn istället prata om deltagarnas musikaliska insats, vilket de ska göra.

Trots den hårda attityden hyser André inga bittra känslor mot Alexander Bard.

– Nej, alla jurymedlemmar gick in i en karaktär. Privat är Alexander Bard superhärlig, inte alls som man upplevde honom i juryn.

Lärt sig spela sex instrument

Medverkan i Idol är inget som André ångrar. Det hjälpte honom förverkliga drömmen att bli låtskrivare och producent.

– Musikaliskt har jag utvecklats sedan jag var med. Nu spelar jag sex instrument och min röst låter bättre. Jobbmässigt har det gått upp och ner sedan jag var med. Men så är det för alla i branschen. Jag jobbar hårt.

Trots att han idag inte är knuten till något skivbolag har kontakten han etablerade med Anders Bagge varit värdefull.

– De ringde mig och sa att de fått med en låt jag har gjort med Danny Saucedo i Helena Bergströms nya film ”Vilken jävla cirkus”.

Låten är ännu hemlig och tills höstens gig rullar igång spenderar han mycket tid i studion på Lidingö. Planen är att släppa en EP i höst. Singeln ”Sayonara” har de som följer hans youtube-kanal redan kunnat höra.

– Låten har en skön sommarkänsla, om att bara dra iväg.

Vilket råd skulle du ge till de nya Idoldeltagarna?

– Försök välja bra låtar som får ens rösta att sticka ut. Sen är det bra om man fixar lite i låten så det blir sin egen version. Det är också bra att sticka ut på olika plan, det kan vara kläder eller sånginsatsen.

Se André Zunigas audition från 2011:

 

Fakta

André Zuniga

  • 23 år gammal.
  • Kom på en femteplats i Idol 2011.
  • Bosatt i Täby, nära stationen i Västra Vallabrink.
  • Lägger konstant upp nya inspelningar på hans youtubekanal. Gärna covers på musikerkollegan Joakim Lundells låtar.
  • Har skrivit en låt som medverkar i ”Vilken jävla cirkus” av Helena Bergström.
  • Arbetar med att färdigställa fyra låtar som ska släppas som en EP senare i höst.