Tyrestas dolda skatter

På kartan ligger Tyresta nära civilisationen. Men i verkligheten handlar det om ren vildmark.

– Mobiltelefonerna saknar täckning. Varje år får man söka efter folk som gått vilse här, säger författaren Lars Bergström.

Mats Lundqvist är en erfaren Tyrestakännare, trots det spelade det vidsträckta området honom ett spratt:

– Vid ett besök missbedömde jag avståndet. Efter ett tag kom jag in på brandområdet. Några korpar kretsade över mig. Det var en kuslig stämning, berättar han.

Så småningom hittade han dock hem

Författarkollegan Lars Bergström har också han kommit vilse. Han hade planerat att korsa området från Dalarö till Tyresö.

– Men jag hade bara kommit till Åvatrakten när det började skymma.

Lyckligtvis finns en av områdets få bilvägar där och han lyckades få lift hem till Tyresö.

Men efter att ha läst Mats Lundqvists och Lars Bergström aktuella guide ”Vandra i Tyresta” ska man förhoppningsvis inte bara hitta rätt i området, utan också hitta alla smultronställen.

Och det handlar både om natur och kultur. Kampen för att rädda området från exploatering skildras också i boken.

– Vi har valt att ta med det större Tyresta, det vill säga även området utanför nationalparken. Det sträcker sig i princip från Dalarö och Sandemar i söder till Tyresö slott. Och slottet har fått ett eget kapitel i boken, berättar Lars Bergström.

Själv lärde han känna Tyresta när han flyttade till Tyresö 1999.

– Jag gjorde det som motionär och upptäckte att skidspåren var väldigt fina. Efter ett tag hade jag hittat ända in till Långsjön och Stensjön.

Han har många minnen. Ett av dem var en kvällsupplevelse tillsammans med sonen.

– Det var i månadsskiftet mars-april. Det var ganska kallt, förmodligen minusgrader, men också ett otroligt starkt månsken och en stjärnklar himmel. Det var som om skogen lystes upp av gatubelysning – och det var magiskt att vandra längs stigarna. Vi övernattade i ett av vindskydden vid Åvasjön.

Mats Lundqvist plockar fram en vinterdag ur minnets skattkammare:

– Vi började skidturen i Tyresö centrum, fortsatte till Alby och sedan ut på sjöarna vidare till Åva. Sedan fortsatte vi genom ett otroligt häftigt område tills vi kom fram till Dalarö. Där avslutade vi med att äta semlor. Turen var nog 40 kilometer och tog en hel dag.

10 000 bilder och nio månaders textarbete ligger bakom guiden.

– Vi är inga naturexperter eller friluftslivsnördar. Vi är två vanliga Tyrestabesökare och vänder oss också till en bred publik – allt från familjer som vill ha tips om var man kan dra barnvagnen till kulturintresserade och de som vill genomföra längre etapper i området med övernattning.

Mats Lundqvist och Lars Bergström beskriver sig inte som naturexperter eller friliuftsnördar utan som två vanliga Tyrestabesökare.

Lars Bergström.

Fakta

Guide till Tyresta nationalpark

Titel: ”Vandra i Tyresta”.

Upphovsmän: Journalisterna Lars Bergström och Mats Lundqvist, samt fotografen Jonas Adner.

Handlar om: Tyrestas unika natur, intressanta platser, områdets historia och människor som verkar i Tyresta.

Guidar till: Leder för vandring, skidåkning, cykling och kajakpaddling, temavandringar, till exempel för att passera alla sjöar i området, en cirka 40 kilometer lång vandring.