Udda vampyrer och julgröt

Tystnad ... Tagning ...

Orden är för länge sedan sagda och avslutade.

På lördag är det nämligen dags för norrorts årliga tävling Filmgala Norr 2012.

Ingmar Bergman, Lisa Aschan, Tomas Alfredsson. Lista över framgångsrika regissörer från Sverige kan göras lång.

Men nu är det unga förmågor i norrorts tur att visa sina talanger. I år har drygt 60 bidrag skickats in, varav 24 filmer är nominerade och tampas om priser i tävlingens sex klasser.

Nytt är att alla bidrag, även de som inte nominerats, visas på bioduken.

– Vi vill visa på mångfalden i utbudet, och uppmuntra fler att göra film. Och att se sin egen film på bio är roligt, säger Ida Thóren projektledare Filmgala Norr.

Vallentuna, där den allra första tävlingen hölls för fyra år sedan, deltar med sex filmer, varav tre är med och tävlar. En av de nominerade från Vallentuna är Fruktvampyren. Parodi och skräck blandas när en kille förvandlas till fruktvampyr efter att ha blivit biten av ett vampyräpple i en matbutik.

– Vi ville driva med det stora intresset för vampyrer, och göra något som både var roligt och läskigt, säger regissören Sara Fagrell.

Och kanske är hon en framtida Lasse Hallström.

– Film är jättekul. Det känns svårt att ha som hobby eftersom man måste vara så många. Men det vore väldigt kul att jobba seriöst med, säger Sara.

Årets jury, en eminent sådan, består av kulturjournalisten Johanna Koljonen, Per Ericsson från Svenska Filminstitutet och SVT-producenten Johanna Gårdare.

Se upp! Fruktvampyren härjar i matbutiken.

Fakta

Här är festivalens alla filmer

”Allt kan bli gratis”, Ania Crenshaw Klinghoffer. En kille som går ut från Ica blir stoppad, men det är inte som han tror. Jägaren är inte intresserad av att göra honom illa.

”Tuna TV”, Ania Crenshaw Klinghoffer. Lokal TV i Vallentuna granskar nackdelar och fördelar med att bo i Vallentuna.

”Starving”, Emma Kendzie. En leranimation om en hamstermamma med sex små barn.

”Det byggs mycket i Vallentuna”, Elin Flygel. Det byggs mycket i Vallentuna och vad tycker folket i Vallentuna om byggnaderna?

”Fruktvampyren”, Sara Fagrell. En vanlig vampyr blir förbannad på fruktvampyren men tack och lov att man vaknar i god tid.

”Bon appetit ät min julgröt”, Martin Hedrenius. Tävling om sveriges bäste kock. Jultomten är den som vill vinna tävlingen, för att nå detta gör han konstiga saker