Ulveson och Kyle regerar

Den kungliga familjen Holstein-Gottorp spelas av Johan Ulveson, Sissela Kyle, Cecilia Forss och Robin Stegmar.
Den kungliga familjen Holstein-Gottorp spelas av Johan Ulveson, Sissela Kyle, Cecilia Forss och Robin Stegmar.
En kung som är snäll men inte får något vettigt gjort.

En högdragen drottning med komplex för sin lågadliga bakgrund.

När Johan Ulveson och Sissela Kyle tolkar kungafamiljen blir det tillspetsat men realistiskt.

En miljonpublik bänkade sig förra helgen för att se TV 4:s nya komediserie ”Familjen Holstein-Gottorp”, där Johan Ulveson spelar kung och Sissela Kyle drottning.

Utgångspunkten för serien är hur det skulle blivit om inte Gustav IV Adolf, som tillhörde just ätten Holstein-Gottorp, hade avsatts. Då hade den familjen kunnat regera Sverige i dag.

När Johan Ulvesson fick idén presenterad för sig tände han direkt. Han och Sissela Kyle var sedan med och arbetade med manuset, hela tiden med känslan att serien hade förutsättningar att bli riktigt rolig.

– En osäkerhet finns alltid, men känslan var ändå att det fanns roliga situationer att försätta de här karaktärerna i.

Johan Ulvessons kung – Erik XV – är snäll, godtrogen och lite världsfrånvänd.

– Jag tycker om honom. Det är ju jobbigt att vara kung utan att få vara kung. Att inte få bestämma ens de enklaste grejerna. Allt måste gå via olika rådgivare och instanser. Det finns inget utrymme att manövrera, han stöter alltid på stopp, överallt. Samtidigt har han ju, av sin uppfostran och uppväxt, inte riktigt koll på hur det ser ut utanför hans egen sfär. Han vill göra något vettigt, men vet inte riktigt vad, säger Johan Ulveson.

”Holstein-Gottorp” är ingen parodi på den verkliga kungafamiljen, men Johan Ulvesson kallar kungen ”en självklar inspirationskälla”.

Den som såg första avsnittet fick se när kungen utmanar den dryga och stöddiga stats­ministern på duell och sedan slår honom blodig med värjan.

– Det är ju förstås extremt tillspetsat att kungen mer eller mind­re försöker mörda statsministern. Men kungahuset måste ha haft taskiga relationer till politiker genom åren, till Göran Persson kanske, som ju kunde vara ganska spydig.

Drottningen är i Sissela Kyles tolkning snobbig, besatt av yta och en aning omodern i förhållande till vanliga människor.

– Jag tycker att hon är toppen! Hon kan liksom inte styra sig riktigt, hon har väldigt svag impulskontroll, men hon är underbar.

Även hon gick igång när hon fick höra talas om serien.

– Det är så kul att kunna beskriva en så omodern företeelse som kungahuset utan att behöva blanda in själva kungafamiljen. Dels är det redan gjort, dels känner jag att ”herregud, kan inte de få vara i fred?!”.

Tänkte du mycket på hur det är att vara drottning i verkligheten?

– Jag tänkte mycket på hur utsatta kungafamiljen är. De är alltid i sin roll, det finns ingen reträtt. Som skådespelare kan jag ju lämna rollen när arbetsdagen är slut.

Tror du att den riktiga kungafamiljen tittar?

– De kanske låter någon annan titta först och sedan tittar de på TV4 play. Men det spelar ingen roll om de tittar eller inte, huvudsaken är att alla andra gör det.

Fakta

Regisserar Strömstedt och Freud

Namn: Sissela Kyle.

Ålder: 55 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Dotter och son. Är särbo med psykoterapeuten och radiospanaren Per Naroskin.

Aktuell: Som drottning Ulrika i komediserien ”Holstein-Gottorp” på TV4. Regisserar under våren föreställningen ”Strömstedt och Freud” som bland annat spelas på Rival. På scen står Niklas Strömstedt och Per Naroskin.

Fakta

Är bonde i Lugnmusikal

Namn: Johan Ulveson.

Ålder: 58 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Sambo, son och dotter.

Aktuell: Som kung Erik XV i komediserien ”Holstein-Gottorp” på TV4. Spelar under våren en av två bondbröder i den nyskrivna musikalen ”Hjälp sökes” på Orionteatern. Musikalen är skriven av Kristina Lugn, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson.