Ung familj filmar sitt liv

Amanda Sparrentoft och Tomas Wändahl blev föräldrar till Benjamin när de var 19 år. Därmed är de ovanliga i Sverige – bara några få procent av svenska barn föds av en tonårig mamma.
Amanda Sparrentoft och Tomas Wändahl blev föräldrar till Benjamin när de var 19 år. Därmed är de ovanliga i Sverige – bara några få procent av svenska barn föds av en tonårig mamma.
Amanda och Tomas väljer själva vilka bitar av sin vardag de ska dela med sig av till tittarna.
Amanda och Tomas väljer själva vilka bitar av sin vardag de ska dela med sig av till tittarna.
Amanda Sparrentoft och Tomas Wändahl är bara 20 år men redan föräldrar. Med en liten handkamera skildrar de sin vardag – sedan sänds filmerna på TV4 play.

– Det var ingen självklarhet att vara med, men vi väljer själva vad vi filmar, säger Amanda.

Benjamin är 15 månader och gillar när det händer saker. Han far fram och tillbaka mellan rummen i lägenheten i Skärsätra, spiller ut pappas läsk i soffan och hämtar strumpor i klädkammaren. Sedan tar han det lugnt en minut eller två.

Hans föräldrar heter Amanda Sparrentoft och Tomas Wändahl. De blev kära när de var 18 år och ett år senare väntade Amanda barn. Graviditeten var inte planerad.

– Det var lite chockartat till en början, säger Tomas.

Han fick barn redan när han var 16 och var orolig för vad hans föräldrar skulle tycka om att han nu skulle bli pappa för andra gången.

– De tog det väldigt bra. De insåg väl att vi trots allt är vuxna och att det inte var deras beslut att fatta, säger Tomas som även har sin fyraåriga dotter hos sig varannan vecka.

Amanda brydde sig mindre om vad omgivningen skulle tycka.

– För mig handlade det enbart om vad vi var redo för, som par och som familj. Jag funderade väldigt mycket på hur vår relation skulle påverkas av att vi fick ett barn. Men jag kände att vi skulle klara det och sedan kändes allt väldigt naturligt, säger hon.

Amanda berättade för sin mamma om graviditeten i ett sms – för att mamman skulle kunna få smälta nyheten innan de pratade.

– Jag var inte särskilt nervös för vad hon skulle tycka, men självklart blev våra familjer involverade eftersom både Tomas och jag fortfarande bodde hemma.

Benjamin föddes ett par dagar före julafton 2013 och till en början bodde familjen växelvis hos Amanda i Sollentuna och i Tomas mammas lägenhet på Lidingö. Nu bor de på Lidingö på heltid.

Hur reagerade era kompisar?

– Mina kompisar tyckte nog mest att det var kul och spännande. Det blev en bebis som alla ­kunde ta del av. Samtidigt sörjde de nog att de inte längre kunde få ha mig för sig själva, säger Amanda.

Tomas kompisar var mer vana vid att han – som redan hade barn – var tvungen att rikta uppmärksamheten åt ett annat håll.

Medelåldern för förstagångsföräldrar är 29 år för kvinnor och drygt 31 år för män. Bara 3,5 procent av de barn som föds har en mamma som är tonåring.

Amanda och Tomas är med andra ord ovanliga och därför gör TV4 nu en serie om dem och andra unga föräldrar. Serien visas just nu på TV4 play och består av filmsekvenser som de unga föräldrarna själva skickat in.

– Från början var vi rätt skeptiska och trodde att de ville göra någon form av ”Familjen annorlunda”, säger Tomas.

– Ja, det var ingen självklarhet att vara med, vi funderade jättelänge. Men vi väljer själva vad vi filmar och skickar in. Jag ser det som en form av videodagbok som kan vara rolig att ha senare i livet, säger Amanda.

Vilken är den största fördelen med att vara ung förälder?

– Att vi får mellan tio och tjugo år mer tid med våra barn, jämfört med medelålders föräldrar.

Jag funderade väldigt mycket på hur vår relation skulle påverkas av att vi fick ett barn. Men jag kände att vi skulle klara det och sedan kändes allt väldigt naturligt.

Fakta

Väljer badhuset framför soffan

Namn: Amanda Sparrentoft och Tomas Wändahl.

Ålder: 20 år.

Bor: Lägenhet i Skärsätra, Lidingö. Ska flytta till nybyggd ­lägenhet i Vällingby till sommaren.

Yrke: Båda pluggar på universitet. Amanda ska bli socionom och Tomas ingenjör.

Om att avstå festande med jämnåriga kompisar: ”Vi är ju två föräldrar så vi kan gå ut och festa om vi vill. Men oftast vill vi inte det. Det är mer värt att åka och bada med familjen en söndag än att ligga i soffan och äta pizza.”