Unga visar framtidens konst

”Jag kände att jag ville få lite bättre självförtroende när jag målade”, säger Wendela Ros som ställer ut sitt självporträtt i konstens finrum.
”Jag kände att jag ville få lite bättre självförtroende när jag målade”, säger Wendela Ros som ställer ut sitt självporträtt i konstens finrum.
Tolv barn och ungdomar har valts ut till att få delta i en konstutställning där morgondagens konst står i fokus.

I april och maj syns deras verk i Fullersta gårds salonger.

Via landstinget sökte Internationella barnkonstmuseet i Vårby gård pengar för att förverkliga en idé, att lyfta fram det man tror kan bli framtidens konststjärnor. Tack vare ett bidrag på 140 000 kronor blir utställningen nu verklighet.

Hela hösten 2012 har unga konstintresserade runt om i länet kunnat ansöka om att få en plats i konstens finrum. Tolv har valts ut till utställningen.

Solen kastade ett stämningsfullt ljus över de vita väggarna när de unga bildskaparna, mellan 11 och 16 år gamla, hängde upp sina verk i Fullersta gård i förra veckan.

En av dem var 12-åriga Wendela Ros från Huddinge. Hon visade upp ett självporträtt, ett nattligt fotografi som hon målat vidare på i akvarell och en tavla där hon satt fast vaxkritor som lämnat efter sig streck längs den vita oljeduken.

– Jag ville lära mig mer om konst eftersom jag kände att jag ville få lite bättre självförtroende när jag målade. Nu har jag prövat olika tekniker och det känns jättekul, säger Wendela Ros.

Vad är konst för dig?

– Jag vet inte riktigt, men jag har lärt mig att konst kan vara jättefult och ändå kallas för konst.

Trots att projektet riktade sig till unga i hela länet var det bara 20 som sökte till de tolv platserna i projektet som går under namnet Galleri för unga.

– Vi annonserade på Facebook och i andra former och vi har fått en väldigt engagerad grupp konstnärer som verkligen vill något med sin konst, säger Sofia Fredin-Broman som är initiativtagare till projektet och arbetar på Internationella Barnkonstmuseet i Vårby gård.

I vintras efter gallringen fick de unga konstnärerna besöka gallerier, museer, träffa konstnärer och medverka i olika workshops för att samla inspiration till utställningen som snart går av stapeln. De har också varit med och utformat själva utställningen.

Ser du någon trend i de ungas skapande?

– Det ser väldigt olika ut, men det är mycket humoristiska inslag i det de gör. Det kan finnas en liten tvist i ganska allvarliga ämnen. Jag skulle nog säga att deras konst är mer lättillgänglig innehållsmässigt, många kan ta den till sig, unga som gamla, säger Sofia Fredin-Broman.

Den 13 april är det vernissage för Galleri för unga, utställningen pågår till den 12 maj.