Ungdomarna älskar skräck och dystopier

Skräckboken rum 213
Rum 213 av Ingelin Angerborn.
Dagbok för alla mina fans, Rodrick regerar av Jeff Kinney.
Dagbok för alla mina fans, Rodrick regerar av Jeff Kinney.
Boken Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
Min fantastiska väninna av Elena Ferrante.
Skräck intresserar de unga och bland vuxna minskar kriminalromanen i popularitet. Här är vad Upplands-Bro-borna lånade mest på biblioteket 2016.

Spännande fantasifull fiktion, gärna med skräck eller dystopiska inslag, har växt sig allt populärare bland de unga läsarna de senaste åren. Hungerspelen, Engelsfors-trilogin och Miss Peregrins besynnerliga barn är några exempel, som också blivit biofilmer.

Den här trenden visar sig också i utlåningen på Upplands-Bro bibliotek där Rum 213 av Ingelin Angerborn var den mest lånade barn- och ungdomsboken 2016. Mystiska saker börjar hända på sommarkollot och det går rykten om att det spökar i rum 213.

– De senaste fem, sex åren har fantasy tappat mark och ersatts mer av skräck och dystopier, säger bibliotekarien Olof Språng.

Även Jeff Kinneys ungdomsserie om dagboksskrivande Greg står sig stark och seriens andra bok Rodrick regerar som kom ut 2009 hamnar som nummer tre på barnbokslistan. Bokserier är överlag populärt bland de unga läsarna enligt Olof Språng.

Bland de yngsta läsarna håller ännu Alfons Åberg och böcker om dinosaurier.

– Det har nog hållit sig på en konstant nivå. Dinosaurier har alltid funnits i barns fantasi, säger Olof Språng.

Inom vuxenlitteraturen kan man skönja en trend där intresset för kriminalromanerna svalnat något och där mer humoristiska böcker i stil med Hundraåringen och En man som heter Ove stulit en del av läsarna.

Men 2016 är det klassisk skönlitteratur som stått allra högst i kurs på Upplands-Bro bibliotek med Elena Ferrantes Min fantastiska väninna i topp.

– Det är fortfarande så att det är många deckare som lånas, men ett tag var det nästan bara deckare som diskuterades. Det är positivt att fler genrer tar mer plats, säger bibliotekarien Olof Språng.

Han tycker att det är intressant med Elena Ferrantes framgång eftersom det är oklart vem som egentligen har skrivit boken. Elena Ferrante är nämligen en pseudonym. Många böcker skapar intresse genom att författarna sitter i olika tv-soffor och pratar om sin bok.

– Det har pratats om den i tv-soffor, men det har inte funnits någon person att hänga upp den på. Det intressanta med den här boken är också att intresset bara växer och växer. Jag upplever att det kommer till nya personer hela tiden som börjar läsa, det verkar spridas från mun till mun, säger Olof Spång.

Fakta

Mest utlånade titlar 2016

Vuxen skönlitteratur

Min fantastiska väninna, av Elena Ferrante

Det är något som inte stämmer, av Martina Haag

Tiggaren, av Sofie Sarenbrant

Vuxen facklitteratur

Riktiga Elsie, av Elsie Johansson

Fattigfällan, av Charlotta von Zweigberk

Barnet från ingenstans, av Kari Rosvall

Barn skönlitteratur

Rum 123, av Ingelin Angerborn

Kalas, Alfons Åberg, av Gunilla Bergström

Rodrick regerar, av Jeff Kinney

Barn facklitteratur

Det var en gång massor av dinosaurier, av Sarah Sheppard

Båtar, av George Johansson

Alla barns rätt, av Pernilla Stalfelt

Vuxenfilmer

En man som heter Ove

Suffragette

Wild

Barnfilmer

Insidan ut

Dumma mej

Sune i fjällen

Källa: Upplands-Bro bibliotek