Upptäck konsten utomhus

Malte Widén tycker om statyerna vid Nälstaskolan. Här med mamma Lisa och systern Agnes.
Malte Widén tycker om statyerna vid Nälstaskolan. Här med mamma Lisa och systern Agnes.
Flera satsningar på utomhuskonst i västerort är på gång - och det finns redan gott om offentliga konstverk i västerort.
Häng med på en rundtur!

Fredag eftermiddag vid Nälstaskolan. Två syskon är på väg hem och passerar de två kvinnostatyerna på gräsfältet intill skolan. Syskonen har inte tänkt så mycket på om de tycker att det är fina eller inte, men ”de nakna damerna” är en bra samlingsplats.

 

7-åriga Malte tycker också om statyerna.

– De är roliga att klättra på, säger han innan han vant kastar sig upp på en av dem.

”Venus och Nerthus bidande sin tid” vid Nälstaskolan

Statyerna ”Venus och Nerthus bidande sin tid” av konstnären Lena Lervik har funnits här sedan 1996. Att det blev just de romerska fruktbarhetsgudinnan Nerthus kan ha sin förklaring i att Nerthus anknyter till namnet Nälsta.

Solursgaraget i Vällingby

Kanske en oväntad plats för offentlig konst, men här i Solursgaraget i Vällingby reser sig den fontänlika skulpturen Flora. Några meter från den majestätiska skulpturen står en ledsen hund, Fauna.

”Fri dag” på Sörgårdsvägen

Bronsmannen solar längs Sörgårdsvägen i Kälvesta i vått och torrt, denna marseftermiddag i snö. Här har konstverket ”Fri dag” funnits sedan 1992 och semesterfiraren är gjord av Fred Åberg.

”Stegrande häst” i Hässelby villastad

Kent Hobring brukar gå förbi den här bronsstatyn på Majdalsvägen i Hässelby villastad när han rastar hunden Panzar. Han tänker alltid på att den är fin och passar in. Domenico Ingannis ”Stegrande häst” restes 1989.

”Resenärer” på Hässelby torg

Resenärerna är älskade av Hässelby gårdsborna. Så pass att de brukar få värmande halsdukar vintertid. De resfärdiga lokaltrafikanterna av konstnären Thomas Qvarsebo har stått och väntat vid torget sedan 1989.

”Liv” i Solhem

Alldeles intill en lekplats i ett bostadskvarter i Solhem finns sedan 2006 detta beskrivande konstverk. Kanske syftar konstnären Eva Bengtsson på livet i kvarteret, som är fullt av familjer med ganla och unga.

Väggkonst vid Spånga station

En klättrande apa hänger och dinglar i ventilationstrumman på fasaden till djurhuset vid Spånga gymnasium. Skolan är specialiserad på naturvetenskapliga ämnen och har därför ett hus med drygt 1200 djur av 100 arter. Plåtapan på fasaden är gjord av Thomas Efverström.

Mosaik vid Spånga gymnasium

Spånga gymnasiums idrottshall pryds av en stor mosaiktavla som för tankarna till antiken, om än i lite modernare tappning. Konstnären bakom heter Einar Forseth.

”Fascinate” i Bromsten

Graffitiväggen Fascinate i Bromsten blev den första i svensk historia att K-märkas. Den drygt 25 år gamla målningen är något väderbiten och ska därför restaureras på uppdrag av Stockholms stad. Huset är rivet – bara den här väggen är kvar och inplastad. Verket tog några veckor att uppföra av konstnärerna Circle och Tariks.