Upptäck Sandhamn bortom sommargästerna

På Sandhamn finns ett myller av byggnader från olika åldrar.
På Sandhamn finns ett myller av byggnader från olika åldrar.
Från lotsar och tullfolk till sandstränder och sommargäster. På torsdag ordnar kultur- och fritidsenhet en vandring genom Sandhamns kultur- och arkitekturhistoria.

Värmdö kommun ordnar ett antal sommarvandringar varje år. I år har kommunen satsat på fler vandringar och slutat ta betalt för turerna.

– Det är främst för att slippa det administrativa arbetet att ta betalt men se är det kul att kunna erbjuda alla att delta gratis. Vi hoppas att det lockar fler att delta, säger Leonore Weibull, kommunantikvarie.

Halvvägs genom sommarprogrammet är hon inte säker på om de skippade deltagaravgifterna har lockat fler besökare. Men ont om besökare har det inte varit. Särskilt populär blev visningen av Fredriksborgs fästning med ett 50-tal besökare.

På torsdag ska Leonore Weibull guida en tur i Sandhamns historiska kvarter.

– Det kommer bli en vandring runt själva bykärnan. Jag kommer visa ett antal byggnader och utifrån dessa försöka berätta hela Sandhamns historia, säger Leonore Weibull.

Det blir en resa från 1600-talets lotssamhälle till dagens sommaridyll för turister där byggnaderna är spåren som vittnar om historien. En höjdpunkt på visning, enligt Leonore Weibull, är Tullhuset från 1752 där visningen startar. Det är samma arkitekt som slutförde Stockholms slott som ritade tullhuset, nämligen Carl Hårleman.

Trots att semestern närmar sig slutet för många återstår fyra av sommarvandringarna. Vill du följa med på en vandring tipsar Leonore om turen till Gustavsbergs porslinsfabrik som leds av tidigare kulturchefen Lena Gullmert.

– Hon skulle kunna guida i porslinskvarteren i sömnen, hon kan de som sin egen bakficka, säger Leonore Weibull.

Fakta

Bebyggelsen i Sandhamn

När: Torsdag 3 augusti 16-17.30

Samling: Tullhuset i Sandhamn klockan 16

Ta sig dit: Båttidtabell hittar du på wxholmsbolaget.se