Min lokala hjälte

Utsålt när Kretsteatern har premiär i Farsta

Skådespelarna Ayla Kabaca och Maria Kulle med regissör Olle Törnqvist.
Skådespelarna Ayla Kabaca och Maria Kulle med regissör Olle Törnqvist.
Maria Kulle får instruktioner av regissören under repetitionen.
Maria Kulle får instruktioner av regissören under repetitionen.
Nils Axelsson spelar tryckfriheten.
Nils Axelsson spelar tryckfriheten.
På lördag har Kretsteatern utsåld urpremiär i Farsta med revyn Prata högre Karin. Regissör och skådespelare utlovar en humoristisk föreställning som vrider och vänder på det högaktuella ämnet tryckfrihet.

Stämningen är uppsluppen när regissör och skådespelare sammanstrålar i logerna bakom Fanfarens scen. Det är tre dagar till premiären av tryckfrihetsrevyn Prata högre Karin. Fem minuter före repetition kommer skådespelaren Nils Axelsson med en stor påse godis som ska ge bränsle under repet.

– Det är jag som spelar tryckfriheten, berättar han.

På scenen har han sällskap av bland andra Maria Kulle som spelar chefredaktör för tidningen Nossebro nyheter, och Ayla Kabaca från Bolibompa som bland annat gör rollen som reporter.

– Nossebro nyheter dyker upp då och då under föreställningen, lite som en följetong, uppblandat med en massa nummer som sitter mer eller mindre ihop, berättar regissören Olle Törnqvist.

Eftersom det är en revy blir det mycket sång och dans – och att döma av repetitionerna en hel del humor. Men själva temat – tryckfriheten – är inget att skoja bort, menar skådespelerskan Maria Kulle.

– Det är ju en grundlag och det är den hela demokratin vilar på. Om folk inte tänker på det så kommer de att bli varse när de kommer hit och tittar.

Hon nämner de inskräkningar i pressfrihet som har drabbat länder som Polen och Turkiet – och orosmolnen inför Donald Trumps tillträde som president i USA. I föreställningen vrids och vänds på begreppet tryckfrihet och vad som är tillåtet och inte tillåtet att säga.

– Revyn skrevs innan många av de här händelserna i omvärlden men den har blivit väldigt aktuell, menar regissören Olle Törnqvist.

De två första föreställningarna är utsålda – kanske en följd av hajpen kring nya Kretsteatern. Föreställningen på lördag är premiär för den turnerande teatern, som förutom Farsta kommer att ha sina spelplatser i Skarpnäck och Vällingby.

Föreställningen den 21 januari kommer att följas upp av ett panelsamtal med titeln Nättroll och PK-maffian–Tryckfriheten i vår samtid, med Christina Jutterström och Clas Barkman från Publicistklubben.

Läs mer om nya Kretsteatern här, och på Stadsteaterns hemsida.

Fakta

Premiär för Kretsteatern

Vad? Prata högre Karin, en tryckfrihetsrevy skriven av Lotta Olsson med musik av Jojje Wadenius.

När? Premiär på lördag den 14 januari (utsålt). Spelas ytterligare fyra tillfällen till och med 28 januari,

Var? Fanfaren i Farsta. I februari drar revyn vidare till Vällingby och i mars spelas den på Skarpnäcks kulturhus.

Vem? Revyn sätts upp av Kretsteatern, en ny turnerande teater i ytterstaden i Stadsteaterns regi. Lördagens föreställning i Farsta blir urpremiär.

 

Källa: Stadsteatern