Utsålt på filmstudions bio

Gunnar Rönnestig från Huddinge filmstudio föredrar lite smalare film. Som håller hög klass.
Gunnar Rönnestig från Huddinge filmstudio föredrar lite smalare film. Som håller hög klass.
Sedan 1970 har entusiaster samlats för att se film tillsammans i Huddinge filmstudio.

Nu samlas man återigen i biomörkret för att se en rad rosade filmer tillsammans.

Smalt, någon enstaka storfilm, en liten gnutta action men med tyngdpunkt i drama. Ungefär så kan Huddinge filmstudios urval av filmer under hösten sammanfattas.

Filmerna som visas under hösten av den lokala filmklubben har rosats och blivit omtalade. Och föreningen har sysslat med film sedan 1970, två säsonger varje år. Dessutom försöker man, så gott det går, att ha med filmer från fler kontinenter än USA och Europa.

– Det är inte så lätt alltid. En stor del av filmerna kommer från USA. Men i höst visar vi filmen ”Den gröna cykeln” från Saudiarabien, säger Gunnar Rönnestig som sitter i Huddinge filmstudios styrelse.

Fina recensioner och rosade filmer i all ära, men filmklubben har med besökarnas hjälp lyckats få ytterligare en kvalitetsstämpel.

– Efter filmvisningarna brukar besökarna få betygsätta filmerna på en skala mellan 1 och 5. Vi ligger på ett snittbetyg nära 4 på alla filmer vi visat, det är ett väldigt gott betyg för helheten, säger Gunnar Rönnestig.

Den höga kvaliteten kan dock bli en akilleshäl. Det finns bara 118 sittplatser och de senaste säsongerna har varit utsålda.

– Man måste vara medlem hos oss för att komma, dilemmat är att det har blivit så populärt att vi snart inte har plats för alla vid varje filmvisning. Å andra sidan så får man ett medlemskap för 200 kronor, säger Gunnar Rönnestig.

Höstens sju filmer visas olika datum på Folkets hus i Huddinge centrum.

Men det är inte bara filmklubben som lockar Huddingebor med spännande titlar. På SF Bios jättebiograf i Heron city väntar flera spännande svenska filmer: ”Monica Z” (13 september), ”Skumtimmen” (27 september) och en nytappning av Astrid Lindgrens blonde buskille i filmen ”Emil och Ida i Lönneberga” (25 december).

Del två i serien om hobbiten Bilbo där han möter draken Smaug (13 december) lär också locka många filmsugna.

Fakta

Filmtips – om Gunnar får välja

”Den gröna cykeln”, regi av Haifaa Al-Mansour (2012)

”Äta, sova, dö”, regi av Gabriela Pichler (2012)

”Hanna Arendt”, regi av Margharethe von Trotta (2012)

”Broken”, regi av Rufus Norris (2012)

”Angels share”, regi av Ken Loach (2012)

Källa: Huddinge filmstudio, imdb.com