Ny utställning lyser upp i höstmörkret

Ljuset är något vi sedan urminnes tider har behövt förhålla oss till, från eldstad till PH-lampa, berättar Maria Maxén på Nordiska museet. Nu kan du lysa upp novembermörkret på museets utställning Nordiskt ljus.
Ljuset är något vi sedan urminnes tider har behövt förhålla oss till, från eldstad till PH-lampa, berättar Maria Maxén på Nordiska museet. Nu kan du lysa upp novembermörkret på museets utställning Nordiskt ljus.
Under vinterhalvåret lever vi med begränsat dagsljus och på sommarens tycks nätterna vara ändlöst ljusa. Hur påverkar det nordiska ­ljuset egentligen oss? Det vill Nordiska museet ge svar på.

– Vi tillhör de få procent av jordens befolkning som lever i det här ljuset. På motsvarande sida av jordklotet, den södra, bor nämligen inga människor, säger Maria Maxén, intendent på Nordiska museet där utställningen Nordiskt ljus just nu pågår.

Ett utställningsrum fokuserar på ­tiden innan 1850-talet då elden var den vanligaste ljuskällan för nittio procent av befolkningen och tändstickan, som kom på 1840-talet, ännu inte var uppfunnen.

– Tänk dig att det är strömavbrott dygnet runt, året runt, det finns inga ficklampor, inga stearinljus, inga tändstickor. Hur levde man? Ja man fick ju anpassa livet efter dagsljuset, säger ­Maria Maxén.

Hon syftar bland annat på möbleringen, som man fick hålla längs väggarna för att kunna ta sig fram i bostaden när det var mörkt, och middagen som fick förberedas under dagen när det var ljust. Bara någon enstaka procent av befolkningen hade nämligen råd att tända talg- eller vaxljus mer än på bröllop, begravningar och vid jul.

De olika rummen, som går från mörker till ljus, visar hur ljuset har påverkat oss genom tiderna. Både det naturliga ljuset och det vi själva har skapat med belysningsteknik.

I utställningen får du bland annat veta varför fotogenlampan, som snabbt blev billig, var en revolution på belysningsfronten och hur elektriciteten förändrat hela sättet vi lever på.

Här kan du också se över hundra år av lampdesign som finns på display i museets stora sal. Det går dessutom att delta i en rad programaktiviteter.

Utställningen Nordiskt ljus pågår tills vidare, i cirka ett år, på Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6–16, Djurgården.