Utställning i Årsta – om rasism och gemenskap

Sam Ezeh och Tuva Osobi ser fram emot när utställningen öppnar den 16 mars.
Sam Ezeh och Tuva Osobi ser fram emot när utställningen öppnar den 16 mars.
Saadia Hussain målar ett rosa mönster på en av väggarna.
Saadia Hussain målar ett rosa mönster på en av väggarna.
Några av Sam och Tuvas bilder är redan på plats.
Några av Sam och Tuvas bilder är redan på plats.
Den 25 mars berättar Natalia Murobha om sitt projekt "Murobhas art meets the kids".
Den 25 mars berättar Natalia Murobha om sitt projekt "Murobhas art meets the kids".
Cecilia Germains verk "Skin soul, inner outer" behandlar hudfärg, självbild och identitet.
Cecilia Germains verk "Skin soul, inner outer" behandlar hudfärg, självbild och identitet.
Vilka skepnader kan vardagsrasismen anta – och vad drömmer barn i förorten om?
Den närmsta veckan dissekeras en rad frågor av konstnärer och föreläsare på Wip konsthall i Årsta på utställningen "Mellan svart och vitt".

”Representation och identifikation i en omgivande bildvärld”. Så kallar arrangörerna Birgitta Adolfsson och Suzanna Asp vårens stora programutställning om rasistiska stereotyper och vithetshegemoni, som öppnar imorgon den 16 mars och pågår i elva dagar. På schemat står etablerade föreläsare som författaren och journalisten Judith Kiros, och Fi-politikern Victoria Kawesa – men även flera nya talanger.

Lokala debutanter

Femtonåriga Tuva Osobi och ett år äldre Sam Ezeh är två av de som bjudits in att medverka. De är kompisar, bor grannar i Östberga, och tillsammans berättar de genom fotografi och text om andras upplevda rasism.

– Vi ville representera några av oss på ett normalt sätt, bara ta fram vanliga svarta personer och deras upplevelser. Bilderna vi tagit är på personer som blir utsatta för rasism i Sverige på grund av deras mörkare hy, säger Tuva Osobi.

Samlade berättelser

Som arbetsmetod har de stannat afrosvenskar på gatan och bett dem prata om gånger när de har utsatts för rasism. En del av inspirationen berättar de har kommit från Fanna Ndow Norrbys bok ”Svart kvinna” och UR-serien ”Melanin”.

– Bland det svåraste för oss var att få folk att delta. Att närma sig med kamera och säga ”Hej, vi fotar till en konstutställning” kan ju verka lite märkligt kanske, säger Tuva Osobi.

”Jag har tänkt att folk ska läsa texterna och att det kanske kan förändra de som inte tror på att rasism existerar”

– Sam Ezeh, utställare

Tuva och Sam håller på att hänga bilderna, de räknar ut avstånd och vinklar med mobilen. Båda säger att de inte är nervösa inför utställningen. Inte än, iallafall.

Hoppas ni att de som ser ert projekt ska tänka eller känna något särskilt?

– Jag vet inte riktigt. Jag har bara tänkt att folk ska läsa texterna och att det kanske kan förändra de som inte tror på att rasism existerar – fastän det händer saker varje dag. Att de får ett uppvaknande, säger Sam Ezeh.

De har redan hunnit sätta upp ett par av bilderna.

Ett viktigare projekt

Arrangören Birgitta Adolfsson undrar om Sam och Tuva inte vill berätta något om deras tidigare projekt på sociala medier – det var där Wip:s konsthall upptäckte dem – men de är tveksamma.

– Nä… Vi var ju så unga när vi gjorde det där, säger Sam Ezeh.

Tuva Osobi håller med.

– Det var liksom något helt annat och mer som en kul grej. Det här projektet känns viktigt att göra, att få vara med och göra något inom en stor fråga.

Hon fortsätter.

– Så många gånger blir svarta personer representerade på ett väldigt skevt sätt och sen antar andra att man är på ett visst sätt för att man är svart. Folk som frågar om man kan dansa för att de har sett andra svarta tjejer göra det, säger Tuva Osobi.

Prylsamling blir konst

Saadia Hussain är en annan medverkande konstnär och bidrar med videoverket BE-LONGINGS.

– Jag har försökt skapa skapa en berättelse om saker jag haft och skaffat mig och köpt, och om att tingen kommer att överleva mig, säger hon.

Dessutom håller Saadia i en workshop för ungdomar från fritidsgårdar i Östberga och Årsta om hur man kan skapa i grupp.

– De ska få skapa ett mönster tillsammans, alla kommer hjälpa till med varsin del och så skapar vi något, säger hon.

”Inte rocket science”

Hon hoppas att skapandet ska väcka tankar om vad man kan åstadkomma när man samarbetar – men också visa hur enkelt det kan vara.

– Jag vill diskutera hur vi alla kan existera ihop trots att vi är i en väldigt kaotisk tid just nu. Jag tror att ungdomarna kommer förstå att det inte måste vara rocket science att skapa konst, säger Saadia Hussain.

Saadia Hussain – i färd med att måla mönster på en av lokalens väggar.

Fakta

Missa inte heller

…konstnären Natalia Murobha som berättar om ”Murobhas art meets the kids”, ett projekt för att lyfta barns självförtroende. 

– Jag målar barns drömmar för att ge de den gnista hopp om att allt är möjligt i en värld som ständigt försöker bevisa motsatsen, säger hon.

 

…Afrosvenskarnas riksförbund, som arrangerar en vandring ”I slavhandelns fotspår” där deltagarna får följa med till platser i Stockholm där den transatlantiska slavhandeln planerades och inleddes.

 

…Wendy Francis som föreläser om vilka rum som egentligen är trygga för svarta kroppar.

 

Vill du veta mer om utställningen? Besök Wip konsthalls hemsida!