Välbesökta konstrundan stöttas av kommunen

Konstnären Cecilia Birelius i Täby i sin ateljé. Berättar om konstrundan Konst i Roslagen - Öppna ateljéer som hålls i oktober varje år.
Täbykonstnären Cecilia Birelius uppmanar konstnärer att lämna in till årets konstrunda.
Konstrundan i Täby, Vallentuna och Österåkers kommuner bli av även i år. Alla tre kommuner har valt att stötta det välbesökta arrangemanget med bidrag.
– Vi är jätteberoende av kommunens stöd för att genomföra konstrundan, säger Täbykonstnären Cecilia Birelius, som sitter i arrangörsföreningens styrelse.

Första helgen i oktober hålls den traditionsenliga konstrundan som förra året drog 4850 besökare, enligt arrangören Samarbetsföreningen Konst i Roslagen. Då öppnar antagna konstnärer i Vallentuna, Täby och Österåkers kommuner sina ateljéer och verkstäder. Förra året deltog 54 konstnärer och konsthantverkare, nästan hälften från Österåkers kommun.

– Mestadels är det tavlor och konsthantverk som visas, olja, akvarell och textiltavlor, berättar Cecilia Birelius.

Jury handplockar konsten

De konstnärer som ställer ut under konstrundan är handplockade av en expertjury.

– Vi har nytt inval 11 april i år. Man går igenom en jurybedömning och lämnar in konstverk för bedömning.

Förutom att alla konstnärer har öppet hus anordnas tre samlingsutställningar, på Karby gård i Täby, i Vallentuna kulturhus och på Länsmansgården i Österåker.

– Det är verk från alla konstnärer som medverkar det året som är representerade på samlingsutställningarna.

Cecilia Birelius berättar att föreningen Konst i Roslagen blivit medlemmar i Föreningen Karby Gård i Täby och därmed har möjlighet att ha en större lokal. Hon hoppas därför att det kommer fler besökare i år.

– Förut har vi varit i något som kallas hönshuset det är en lite mindre lokal. Nu kommer vi istället ha samlingsutställningen i Täby i huvudbyggnaden på Karby gård under de tre helgerna.

Beviljats kommunbidrag

Täby, Vallentuna och Österåkers konstföreningar har sökt och beviljats bidrag från alla tre berörda kommuner. Täby kommun har beviljat 17 000 kronor i bidrag och de andra ungefär lika mycket, enligt Cecilia Birelius. Det som kostar mest inför konstrundan är att trycka upp utställningsbroschyren med information om alla konstnärer och karta för att hitta runt till dem. Konstrundan hålls den 5-6 oktober och samlingsutställningarna helgen före, samma helg och helgen efter.