Valentina från Sollentuna tävlar på filmfestival

dokufilm Arvet
Valentina Chamorro Westergårdh och filmaffischen till hennes senaste film "Arvet".
Valentina Chamorro Westergårdh
Valentina Chamorro Westergårdh.
Arvet
Filmaffischen till "Arvet".
"Arvet" handlar om identitet och rotlöshet och är filmad på Malmvägen och i Argentina. I helgen tävlar regissören Valentina Chamorro Westergårdh från Sollentuna i Tempo Short Award med sin nya kortfilm som har världspremiär på Tempo Dokumentärfestival.

– Det började med att jag ville veta mer om mina föräldrar, om deras bakgrund och historia, så jag reste med dem till Argentina och hälsade på släktingar och filmade, säger Valentina.

Hennes föräldrar kom till Sollentuna från Argentina i slutet av 1970-talet och Valentina bodde med dem på Malmvägen under hela uppväxten ända tills hon flyttade hemifrån efter gymnasiet.

Filmen blev liggande i flera år

– De bor fortfarande kvar och jag har många vänner kvar i Sollentuna, säger Valentina som i dag är 32 år och bor söder om stan.

Arvet

Valentinas pappa Pascual i en bild från filmen ”Arvet”. Foto: Alexander Westergårdh

Den påbörjade filmen från Argentina blev inte klar utan blev liggande i flera år, berättar hon.

Egna barn gav nya insikter och tankar

– Jag började jobba med den på nytt när jag själv hade fått barn och fick nya insikter och tankar om min egen historia och identitet. Jag började fundera på mina barns framtid, mina föräldrars historia, och min egen situation.

Arvet

Valentinas son Louie i en bild från ”Arvet”. Foto: Alexander Westergårdh

Hon menar att föräldrarna på sätt och vis haft det lätt, de har haft sin identitet som argentinare.

– Jag är mer mittemellan. Inte svensk, inte argentinare. Frågan är hur det blir med mina barn som är tredje generationen. Kommer de att ärva min rotlöshet?

Vad tror du om det?

– De blir ju ännu mer svenska än jag på ett sätt. Samtidigt är de mörka och min äldsta, som är 6 år, har börjat få frågor ibland om var han kommer ifrån.

Fick Sollentunas kulturstipendium

Valentina gjorde regidebut redan 2009 med ”Blomma, mitt hjärta”. 2013 tilldelades hon årets stora kulturstipendium av kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna för kortfilmen ”Bortom” (2014).

Även den är inspelad på Malmvägen och den beskriver en komplicerad mor och son-relation där kommunikationen försvåras av sonens dövhet och att mamman, som bor i sitt hemland och bara är på kort besök i Sverige, inte behärskar teckenspråket så väl.

”Jag tror att många känner igen sig i de frågorna”

– Den har ett liknande tema som ”Arvet”. Det är ett ämne som jag gärna vill lyfta fram, jag tror att många känner igen sig i de frågorna. Men ”Bortom” var en fiktionsfilm, med skådespelare. ”Arvet” är en dokumentär, min första, säger Valentina.

”Arvet” är nio minuter lång och har världspremiär på Bio Rio vid Hornstull på lördag den 9 mars klockan 16.00 då den ingår i Tempo Dokumentärfestival och tävlar i klassen  Tempo Short Award. Den visas även på biografen Victoria på Götgatan på söndag, den 10 mars, klockan 14.30.