Välregisserade ögonblicksbilder

Getty images ligger bakom utställningen som visar hur mycket arbete den perfekta bilden kräver.
Getty images ligger bakom utställningen som visar hur mycket arbete den perfekta bilden kräver.
Den perfekta ögonblicksbilden kräver mycket arbete. Den lärdomen kan man dra av en fotoutställning under november.

En kvinna badar naken i en fors. Första intrycket: den perfekta ögonblicksbilden. Men skenet bedrar. Kvinnan på bilden valdes efter en lång och kostsam casting med över 200 modeller.

Platsen för fotot hittades elva timmars flygresa bort.

Bilden i sig kom till efter timtal av experimenterande under vattenytan.

Peter Beavis fotografi ”Kvinna i vatten” är ett av ett 20-tal foton som nu visas upp i samband med en fotoutställning signerad Gettys images i Sollentuna centrum.

– Vi försöker göra saker som blandar upp det vi vanligtvis står för, säger Katarina Holmström centrumets marknadsföringschef.

Hur har ni fått hit den här utställningen?

– Jag såg en utställning i Westfield i London, ett av Europas största köpcentrum. Jag kontaktade Gettys images som står bakom. Det var ren tur att utställningen var i Sverige och att vi kunde få hit den på så kort varsel.

Varför en fotoutställning i ett köpcentrum?

– Fotografering är populärt. Den här typen av fotografier tilltalar alla. Det är också roligt att kunna visa allt arbete som ligger bakom den perfekta bilden.

Hon hyser förhoppningar om att fotografiska utställningar kan bli en mer permanent attraktion i Sollentuna centrum.

– Vi kanske inte alltid kommer att ha en egen utställningslokal som nu, men bilderna kan finnas någonstans i centrumet, säger Katarina Holmström.

Centrumets kunder verkar bara positiva.

– Jag tycker det är fantastiskt. Bilderna är väldigt emotionella och vackra. De drog mig in. Jag kunde inte låta bli, säger Sarab Kader.

Vad tycker du om att man har en fotoutställning i köpcentrumet?

– Det är en bra kontrast i den här annars lite lyxiga omgivningen där fokus är på att slösa pengar. Det ger en helhet i sammanhanget. Tillgängligheten kan man inte klaga på, säger Sarab Kader.