Vännerna blev bryggare

Marie Loreman och Peter Scholtzé, har lärt mycket om ölbryggning sedan de första experimenten i källaren i Sätra.
Marie Loreman och Peter Scholtzé, har lärt mycket om ölbryggning sedan de första experimenten i källaren i Sätra.
Den första satsen exploderade, men nu levererar de till pubar i Gamla stan och NK:s ölbar.

Länets färskaste mikrobryggeri ligger i Danderyd – och sätter kommunen på ölkartan med lokal geografi på etiketterna.

Den oansenliga källaren i Sätra äng är fylld av jäskar, buteljer och en tung, söt doft. Vid vart och ett av de stora karen ligger ett detaljerat excelblad som liknar en blandning av ett recept och en rapport från en kemilaboration.

Inuti karen jäser olika satser av mörk stout med lite annorlunda karaktär – en är smaksatt med chili och en annan med vanilj.

– Här är en Barley Wine, det är en alkoholstark ale. Vi hoppas att den kommer landa runt 10 procent, säger Peter Scholtzé.

Varje år bälgar den genomsnittlige svensken i sig omkring 50 liter öl. Helst billig ljus lager; Systembolagets statistik slår fast att stor stark fortfarande dominerar marknaden med en andel på hela 90 procent.

Men för den som vill ha något annat har alternativen aldrig varit så många. I Stockholms län finns i dag över 20 mikrobryggerier, och det förmodligen allra färskaste ligger Danderyd.

– Vi fick tillståndet i mars efter att vi hade hållit på ett år som hemmabryggare, berättar Marie Loreman.

Det hela började dock med ett bakslag. De flesta som har prövat att brygga öl vet att jäsningen på flaska är en kritisk process, och den första satsen kolsyrestinna buteljer exploderade.

– Vi stod där med hockeyutrustning och mopedhjälmar på och försökte öppna dem, berättar Marie.

Efter detta låg projektet på is en tid, men när Peter Scholtzé köpte hem ett bryggverk från Holland tog det fart igen. Snart tappade de mer öl än vad de klarade av att dricka upp med goda vänners hjälp, och tanken att ta steget till att bli ett riktigt mikrobryggeri föddes.

Kompisgänget som ligger bakom Danderyds Bryggeri – Peter Scholtzé, Marie Loreman, hennes make Mats Loreman och Monica Lövgren – har redan hunnit leverera sitt öl till pubar i Gamla stan och Danderyd, och hållit i en öl-release på NK:s ölbar.

– På sikt är målet att komma in på Systembolaget, men vi vill hålla oss små. Det viktigaste för oss är att ha roligt när vi brygger, säger Marie.

Danderyds Bryggeri har ett tio­tal öl i sitt sortiment. Fyra sorter är fasta – en stout, en IPA (India Pale Ale) och två pale ale. Utöver det har de vad som faller dem in. Bland buteljerna i källarbryggeriet märks belgiska blonda, mörka IPA och en ale helt utan humle – som i stället får sin välbehövliga beska från rölleka och klöver.

För bredden i sortimentet kan de fyra mikrobryggarna tacka varandra för sina vitt skilda preferenser – som tillsammans täcker in stora delar av ölvärldens smakatlas. Medan Marie föredrar mustig stout och Monica går i gång på en humlestinn IPA gillar Peter och Mats belgiska smakbomber: en stark blond respektive en rödmaltig trappist, för att vara exakt.

– Det blir en väldigt bra mix, säger Marie.

Men samtidigt som favoriterna spretar förenas de i en gemensam passion för jästa drycker på malt, humle och vatten.

Eller som Mats Loreman uttrycker det när han svarar på frågan hur det kommer sig att de började brygga.

– Vi älskar att smaka på olika ölsorter från hela världen.

Fakta

Dryck med tusenåriga anor

Öl är den äldsta alkoholdrycken och tros vara jämnårig med odlingen av spannmål som började för 10 000–15 000 år sedan.

De äldsta säkra spåren av öl kommer från skärvorna av en 6 000 år gammal sumerisk lerkruka, hittad i nuvarande Iran.

Sedan medeltiden har ölet haft en central ställning i Europa, i samhällsekonomin och på matbordet. Då var det inte ovanligt att dricka 3–5 liter om dagen – maten var salt och vattnet ofta dåligt.

Källa: Systembolaget

Fakta

Allt fler startar mikrobryggerier

I mitten av 1800-talet fanns det 470 registrerade bryggerier i Sverige. Men med tiden blev de mindre bryggerierna färre och de stora jättarna större.

Tack vare en lagändring på 1970-talet fick mindre bryggerier börja sälja direkt till restauranger och barer.

På 1990-talet hade trenden från USA och Storbritannien med så kallade mikrobryggerier spritt sig till Sverige.

De senaste åren har antalet mikrobryggerier mer än tredubblats i Sverige och i dag har de en marknadsandel på ungefär fyra procent.

I Stockholms län finns för nrävarande 24 mikrobryggerier, enligt föreningen Sveriges mikrobryggerier.

Källa: Systembolaget,

Sveriges mikrobryggerier