Det våras för kulturen i Väsby

Sanna Bråding kommer till kulturhuset den 15 mars med föreställningen För mycket av allt.
Sanna Bråding kommer till kulturhuset den 15 mars med föreställningen För mycket av allt.
Anna Järvinen ger en konsert den 1 april.
Anna Järvinen ger en konsert den 1 april.
Golbang firar in det persiska nyåret med en konsert den 17 mars.
Golbang firar in det persiska nyåret med en konsert den 17 mars.
En lokal munspelsvärldsmästare, Sanna Brådings ensamföreställning och en satsning på Finland med konsert av Anna Järvinen - det och ett nytt café ska locka ännu fler Väsbybor till kulturhuset i vår.

Ett drygt år har gått sedan kulturhuset i Upplands Väsby invigdes med en hel helg i kulturens tecken i Messingen. Efter en lite trevande första vår fick det lokala kulturlivet under den gångna hösten ett riktigt lyft.

– Vi hade jättemycket arrangemang och engagemang, säger Åsa Danell som är producent för kulturhuset i Upplands Väsby.

Nu är även vårens program klart och det blir fortsatt en stor mix av kulturformer och såväl lokala som nationellt kända kulturpersonligheter på scen. Åsa Danell tror att det finns god chans att få ännu fler Väsbybor att hitta till kulturhuset.

– Det skulle kunna bubbla ännu mer. Men jag tyckte det hände mycket under hösten och nu har vi en bra grund. Det tar lite tid att lära känna varandra, både att Väsbyborna ska hitta hit men också att vi hittar arrangemang där det finns något för alla.

En klar förbättring är att Café Messingen, som öppnades i höstas alldeles i anslutning till det stora scenrummet, nu i vår kommer att vara öppet under alla arrangemang.

– Det tror jag är viktigt och ett riktigt tillskott, säger Åsa Danell.

Hon lyfter också fram att det i vår satsas lite extra på de återkommande kulturluncherna. Det blir både konserter och stand up vid lunchtid.

Något som återkommer under våren är genrep på stora föreställningar. Nyligen sålde Alex Schulman och Sigge Eklund slut på sitt genrep och även komikern Marika Carlsson fyllde salongen i höstas. I mars får Väsbyborna chans att se Sanna Brådings föreställning För mycket av allt, som bygger på hennes självbiografi med samma namn, innan den får premiär på Rival i Stockholm.

Filip Jers, världsmästare i munspel bor i Upplands Väsby. munspel;musik;kultur; foto:Åsa SommarströmFilip Jers spelar den 6 maj.

– Vi har ett samarbete med produktionsbolaget Life Line som gör att vi får förtur till genrep. Sanna Bråding ska bli spännande att se här, säger Åsa Danell.

Andra programpunkter som sticker ut är att världsmästaren i munspel Filip Jers, som förra året fick priset Jazzkatten, äntligen får spela på hemmaplan i Väsby där han bor sedan snart två år.

Finland kommer också att uppmärksammas särskilt mycket under året med tanke på att landet i december firar 100 år som självständig nation. Höjdpunkten blir konserten med Anna Järvinen, utsedd till årets Sverigefinne 2016.

– Det är många som har anknytning till Finland här i Väsby så det var roligt att få in. Överlag vill vi jobba med fler språk och få in fler kulturyttringar och när det är ett hundraårsjubileum får man passa på.

Ett annat spektakulärt evenemang arrangeras redan den 12 februari på Hugo Sabels torg. Då kommer skulptören Lena Kriström på besök och ska göra en isskulptur av ett 1300 kilo tungt isblock som fraktas ned från Torne älv.