Det våras för den lokala kulturen

Bengan Janssons spelning på Spis & Vin är en av vårens stora kulturhändelser.
Bengan Janssons spelning på Spis & Vin är en av vårens stora kulturhändelser.
Det bästa av båda världar på konsert med Tyresös Mamsellernas och Haninges Joyful Voices.
Det bästa av båda världar på konsert med Tyresös Mamsellernas och Haninges Joyful Voices.
I maj blir det försommarvandring kring slottet – förhoppningsvis har snön smält då.
I maj blir det försommarvandring kring slottet – förhoppningsvis har snön smält då.
2017 ser ut att bli ännu ett bra år för kulturlivet i Tyresö.
Lokaltidningen Mitt i har kartlagt några av höjdpunkterna fram till juni – skriv ut och spara!

Tyresö är en kommun som ligger på bekvämt pendlingsavstånd till kultur- och nöjeslivet i Stockholms innerstad. Men man behöver inte alltid gå över ån efter vatten. I Tyresö händer det mycket på kulturfronten i vår. En stor del av utbudet kommer från kreativa Tyresöbor och deras engagemang, men många aktiviteter står kommunen bakom. Kultursamordnaren Anna-Karin Lejdal är nöjd med utbudet.

– Vi har spridda målgrupper: någonting på dagtid för folk som kan komma loss då, teater för små barn, konstsalongen, en och annan vandring… Ja det är ett brett utbud som vi bjuder på, säger hon.

Mitt på dagen-kultur

Ett återkommande arrangemang som kommunen startade upp i höstas är Kulturtimmen, en timmes kvalitativ kultur mitt på dagen, centralt i Tyresö.

– Vi ville göra någonting för folk som inte har möjlighet att åka till stan och inte vill gå ut på kvällen. Bibliotekets programrum är tillgängligt för de flesta. Det är i ett mindre format, centralt och en tid då många har möjlighet att komma loss.

Konceptet börjar så sakteliga etablera sig hos Tyresöborna.

– Det går bättre och bättre, vi får många positiva reaktioner. Nu senast när vi hade vi en lokalt förankrad operasångare kom det 110 besökare! Det var rekord. Ju fler som får reda på det här, desto fler kommer att vilja komma.

”Nu senast när vi hade vi en lokalt förankrad operasångare kom det 110 besökare! Det var rekord”

Inte bara för vuxna

Annars satsar Tyresö generellt alltid på kultur barn och ungdomar, menar Anna-Karin Lejdal.

– Det finns med i våra direktiv. Barnteater vill vi alltid ha med. Vi utgår väldigt mycket från barn och ungdomar. Inte bara, men det är med i tänket hela tiden.

En annan återkommande favorit är Medeltidsdagarna i slutet av maj.

– Det är något som folk ser fram emot och längtar till, och det kommer att bli fint i år också. Vi försöker höja kvaliteten hela tiden. Det är jätteroligt att möta medborgarna på våra evenemang och vi tar hjärtligt gärna emot förslag på vad de skulle vilja se mer av.


Här är ett urval av vårens kulturhändelser i Tyresö

 

9 mars

Kulturtimmen – konstvisning. Konstnär Amanda Cardell visar sin pågående utställning på Tyresö konsthall och berättar om konstverken och sitt konstnärskap. Kl. 12-13. Utställningen visas till den 25 mars.

Amanda Cardell, från en performance-utställning 2015. Foto: www.amandacardell.com

15 mars

Jazzcafé med Tyresö Jazzband på Kvarnhjulet, hus C. Kl. 13.30. Entré 60 kr inklusive kaffe och kaka. Även 19 april.

16 mars

Bio Forellen visar flera spännande filmer i mars. Ett axplock: 16/3 Filmen om Badrock, 21/3 IЃfm not your negro, 26/3 Skönheten och odjuret. För uppdaterat program, tider och priser se .

22 mars – 30 maj

Konserter med Tyresö kulturskola. Musikeleverna bjuder på en mängd evenemang under våren. Ett axplock: 22/3 Konsert med elever från avancerat program, 22/4 World voice day, 9/5 Blåsorkesterkonsert, 20/5 Körkonsert. För fullständigt program med tider och platser, se

26 mars

Trollerishow, där trollkarlen Mr. Dannyman framträder på Kaatach Lekland. Barnen får vara med i trolleritricken! Kl. 12.00. Ingår i ordniarie entréavgift (120 kronor för barn 2-16 år).

Trollkarlen Mr Dannyman bjuder på magi. Foto: www.dannyman.se

30 mars

Kulturtimmen – Per Anders Fogelström 100 år. Ett kåserande visprogram med trubaduren Ulf Bagge. Biblioteket i Tyresö Centrum. Kl 12-13.

1 april

Lokala rockbandet Revenge spelar på White Rice i Tyresö centrum kl 20. De spelar även på Restaurang Silverado den 8 april.

8 april

Vernissage för Hans Källgrens fotografier som ställs ut på biblioteket i Trollbäcken. Kl 12-14. Utställningen pågår mellan 8 april och 9 maj.

17-30 april

Promenadfestival! Tyresö kommun slår ett slag för vardagsmotion. Ett axplock: 18/4 Fågelpromenad, 21/4 april Fotopromenad, 22/4 Offentlig konst i centrumområdet, 26/4 Utemaningen – hitta balansen i naturen. Fullständigt program och tider på

29 april

Barnteatern ”Frö” är en berättelse om naturens kretslopp. Passar barn i åldern 2-4 år. Spelas av Teater Tre.  Biljetter kostar 30 kronor och säljs på  och på Servicecenter.

30 april

Valborgsmässofirande vid Ahlstorp

Stugan är öppen från 19 och där kommer det att finnas servering med kaffe, te och varmkorv. Kl. 20.00 tänds brasan och Tyresökören sjunger.

6 maj

Stor loppis på Sikvägen kl 10-14.30. Vill du sälja, maila . En plats kostar 100 kronor, 50 kronor för medlemmar i föreningen Siken.

11 maj

Jazzkonsert med Bengan Jansson Band på Golfrestaurangen Spis & Vin, Bäverbäcksvägen 14. Kl. 19.30. Förband kl. 18.45. Entré 120 kronor, gratis för gäster under 30 år!

Bengan Jansson drar med sig jazzbandet till Restaurang Spis & Vin. Foto: Emil Wesolowski

15 maj

Körkonsert med Mamsellerna, som i samarbete med Joyful Voices från Haninge bjuder på populära sånger och visor. Kl. 19. Tyresö kyrka.

20-21 maj

Medeltidsdagarna drar igång och folkfesten kommer tillbaka i år igen. Den går av stapeln på Lilla Tyresö intill Tyresö slott. Allt är inte planerat ännu men dagarna brukar innehålla tornerspel, marknad och andra aktiviteter. Biljetter släpps i början av maj på www.tyreso.se/biljetter.

Även om eldslukarna skulle utebli är medeltidsdagarna ett hett tips! Foto: Mostphotos

27 maj

Tyresö Trädgårdssällskap anordnar växtloppis i Tyresö centrum. Kl. 11. Framför Bio Forellen.

31 maj

Försommarvandring kring Tyresö Slott, där slottets trädgårdsmästare guidar i de vackra omgivningarna. Tyresö Hembygdsförening och Nordiska Museet arrangerar denna vandring tillsammans. Start kl 18.30.