Vårby får klara julen utan gran

Huddinge centrum får liksom tidigare en vacker gran i år (bilden ovan), Vårbyborna blir däremot utan till följd av debaclet med fjolårets halvklädda julträd.
Huddinge centrum får liksom tidigare en vacker gran i år (bilden ovan), Vårbyborna blir däremot utan till följd av debaclet med fjolårets halvklädda julträd.
Efter att förra årets träd utsågs till fulast i Stockholm får Vårbyborna i år klara sig utan julgran i centrum.

Det var i tidningen Metros tävling ”Årets fulaste julgran i Stockholm” som granen i Vårby gårds centrum vann. Motiveringen var att granen bara var halvt pyntad. Den saknade dekoration från marken och drygt två meter upp.

Kommunens strategi i år är enkel: det blir ingen gran.

– Det är så klart inte roligt att den utsågs till den fulaste granen, säger Christer Karlsson, arbetsledare inom park och gata i Vårby.

Det fanns skäl till att avstå från pynt på nedre halvan.

– Tidigare revs ljusslingan ned och vandaliserades. En ny kostade cirka 2 000 kronor. En skylift måste hyras in för att få den på plats, säger Christer Karlsson.

I fjol upptäckte kommunen dessutom att granen stod på fastighetsbolaget Balders mark.

– Det finns ingen anledning för oss att sätta upp julgran på någon annans mark. Det får var och en själv göra och det brukar de vara duktiga på, säger Christer Karlsson.

Vårbyborna får nu i stället nöja sig med ljusslingor uppsatta i kala träd. Och de tre granar som Balder planerar att ställa upp i bostadsområdena i Vårby.

Det finns även andra som ställer upp granar på olika platser i Huddinge, exempelvis det kommunala bostadsbolaget Huge.