I helgen öppnas dörrarna till Ai Weiweis utställning Tyre.
I helgen öppnas dörrarna till Ai Weiweis utställning Tyre på nya Galerie Forsblom.

Världskände Ai Weiwei på Östermalmsgalleri

Kultur 

I helgen har det blivit dags för det nya galleriet Galerie Forsblom att slå upp dörrarna på Östermalm. I premiärutställningen Tyre visar den världskände kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiwei upp flera av sina verk från de senaste åren.

– Vi är givetvis väldigt glada över att kunna öppna Galerie Forsblom i Sverige med en utställning av en världsberömd konstnär och aktivist som Ai Weiwei. Vi hoppas på en stor skara besökare och ser fram emot att möta Stockholms konstpublik, som vi redan vet är mycket kunnig och konstintresserad, säger Sara Berner Bengtsson som är Exhibition Coordinator på Galerie Forsblom.

Människorättsaktivist och konstnär

Ai Weiwei föddes i Peking år 1957. På 80-talet flyttade han till New York och inledde sin konstnärskarriär. Där levde han under flera år och inspirerades av konstnärer som Andy Warhol och Marcel Duchamp.

När han återvände till Kina 1993 var situationen i landet mycket svår. Det kommunistiska partiet begränsade såväl kulturen och konsten, som människornas liv.

Ai Weiwei började kämpa för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet med sin konst. Genom åren har Weiweis konstverk och publiciteten som de har fått upprört den kinesiska statsmakten, så till den grad att han 2011 greps och fängslades i 81 dagar.

Ikoniskt performanceverk i Legobitar

Dropping a Han Dynasty Urn.

Dropping a Han Dynasty Urn. Pressbild: Angel Gil

Konstnären har själv gjort urvalet till utställningen Tyre som visas på Östermalmsgalleriet med öppning i helgen. I den ingår en rad verk, både nyare och från de senaste åren, där den kinesiska historiens ikonografi blandas med referenser till vår samtid.

– I utställningen finns bland annat en version av Dropping a Han Dynasty Urn, en fotografisk triptyk av ett av Ai Weiwei’s mest ikoniska performanceverk, där han släpper en tvåtusen år gammal urna i marken. I just denna version gestaltas verket istället i Legobitar. Vi visar bland annat också också tre av Ai Weiweis drakar av silke och bambu, som är tolkningar av mytologiska varelser och monster från den tvåtusenåriga boken Shanhaijing, berättar Sara Berner Bengtsson.

Tid: Vernissage lördag 4 februari, 13.00 – 17.00. Plats: Galerie Forsblom, Karlavägen 9, Stockholm. Utställningen pågår mellan 5 februari och 26 mars
 

Fler nyheter från Stockholm

Ett fallfärdigt hus på 55 kvadrat såldes för 4,5 miljoner
Bostad

Miniruckel i Bromma såldes för 4,5 miljoner

Här måste äldre bo i tio månader medan Gustavsgården renoveras
Nyheter

Containerlägenheterna blir större

Brott

Internationellt efterlyst bankrånare gripen

Nyheter

Stadsmuseet rasar mot radhus vid Folkets hus

Nyheter

Polisen självkritisk till insats i Rinkeby

Nyheter

Nej till privat BB i Nacka