Världsmusik på slottet

Sofia Karlsson är en av artisterna som spelar på festivalen.
Sofia Karlsson är en av artisterna som spelar på festivalen.
Efter två års turnerande med sin krogshow Showtime har Tomas Ledin äntligen fått semester. Men han är inte enbart ledig.

För andra året i rad blir hans Hesselby slott plats för Stockholm Folk ­Festival. Ett musik­initiativ som ­Tomas Ledin drivit fram för att lyfta fram världsmusik.

Förra året var det premiär för Stockholm Folk Festival på Hesselby slott. Slottsägarna Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist hade inte vågat föreställa sig att det skulle bli så lyckat.

Men det blev en succé med över 10 000 besökare.

I år hålls festivalen i tre dagar, med start nu på fredag. Cookies & Beans, Sofia Karlsson, Tarabband och Väsen är några av artisterna på programmet.

– Temat är musikalisk mångfald, alla åldrar är välkomna, det ska vara en festival för det goda, säger Tomas Ledin.

Vi träffar honom på Hesselby slott, i hotellobbyns bar som är döpt efter hans låt ”Sensuella Isabella”.

Han har just kommit tillbaka efter en välbehövlig semester i Brasilien efter att ha avslutat sin mastodontlånga turné med krogshowen ”Showtime”. Exakt 204 föreställningar under två års tid blev det.

En av de anställda på slottet kommer förbi och hälsar på Tomas Ledin och undrar vad han ska göra nu.

Han ger inte sken av att vara någon slottsherre med översittarfasoner, utan hälsar glatt på alla och blir uppenbarligen glad när det finns nybakade bullar i receptionen till kaffet.

När han fick frågan om att bli delägare i slottet för två år sedan var han inte helt säker på att han var rätt man. Men när han fick en skrift i handen som handlade om slottet med ett utdrag från en dagbok från 1700-talet där Carl Michael Bellman figurerade ändrade han sig.

– Det visade sig att sonen på slottet var kompis med Bellman och att han varit här och spelat en del. Då fick jag idén om musikprofilen och plötsligt kändes det till och med lite logiskt att just jag skulle engagera mig i slottet. Det trodde man aldrig när man satt och plinkade på en gitarr i Sandviken. Livet är ett äventyr, säger Tomas Ledin.

Förutom att han jobbat med en ny skiva och förberett festivalen har han tagit det ganska lugnt i sommar. Med Stockholm Folk Festival vill han lyfta fram folk– och världsmusik, en genre som han tycker har exponerats alldeles för lite.

– Folkmusik är brett, där finns både svensk folkmusik, men också så klart country och blues. Det har saknats en riktig festival för världsmusik i Mälardalen och slottet är en perfekt plats. Vi kommer att ha fem scener och en herrans massa artister. Det blir också folkdanslag, workshops, tivoli och knallemarknad, säger han.

Kommer du själva att spela under festivalen?

– Förra året sa jag att jag inte skulle göra det, men så blev det ändå så, vilket var väldigt kul. Det är mycket möjligt att det blir så igen.

Slottskompanjonen Torbjörn Blomqvist tycker det känns helt rätt med en folkmusikfestival på ägorna.

– Slottet ska vara levande och öppet.

I dag är slottet hotell- och konferensanläggning, varav rummen delvis är inredda av kända artister. Det mest populära rummet är Dregens. Torbjörn Blomqvist försöker få Tomas Ledin att inreda ett rum.

– I baren får man en överdos av mig. Jag tycker det räcker så länge, säger Tomas.

Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist tycker det är viktigt att slottet och ägorna kommer till användning för fler än bara hotell- och konferens­gäster.

Hesselby slott byggdes under­ 1600-talet av riksrådet Karl ­Bonde.

Plötsligt kändes det till och med lite ­logiskt att just jag skulle engagera mig i slottet.Tomas Ledin

Fakta

Folkmusik möter visor och världsmusik

Den andra upplagan av Stockholm Folk Festival hålls 9–11 augusti på Hesselby slott.

Festivalområdet kommer att ha fem scener: två utomhusscener i parken, en dansbana, slottets terrass med musik- och restaurangtält, viskällare för trubadurer, vissångare och blues. Borggården blir själva hjärtat för spelmansstämman, där alla är välkomna att jamma.

Folk Festivals program innehåller allt från visor, världsmusik och folkrock till blues och irländsk filkmusik samt en spelmansstämma.

Initiativtagare till festivalen är förutom Tomas Ledin även Hilda Sandgren, Esbjörn Hazelius och Esbjörn Mårtensson.