Världsmusiker till Huddinge

Sonia Braska och teaterchefen Maria af Klintberg vill lyfta olika kulturers musik.
Sonia Braska och teaterchefen Maria af Klintberg vill lyfta olika kulturers musik.
I mars när S:t Patrick’s Day firas blir det irländsk musik och dans på scenen i Tonsalen i Huddinge. Olika musikteman fortsätter på scen under hela året och publiken är inbjudna att delta.

Det är Riksförbundet för folkmusik och dans som fått pengar från Statens kulturråd att fördela hos olika lokala föreningar som gjort att en bredare folkmusikscen kan etableras i Huddinge, i alla fall under 2013. Teater Sláva, som själv kallar sig för en ”musikalisk fysisk post-etno-punk-teater”, gläds åt möjligheten att kunna satsa.

– Det gör att vi kan ha en riktig folkmusiksatsning, Tonsalen har ju alltid varit ett slags hem för folkmusik men nu har vi handplockade artister från olika delar av världen som kommer hit, vi kan välja de bästa, säger teaterchefen Maria af Klintberg.

Och just folkmusik är viktigt på flera sätt, menar hon:

– Den visar att etnicitet kan vara något lekfullt, någonting man kan dela med glädje. Den visar också att nationalitet inte behöver vara något man slår andra i huvudet med.

– Folkmusik har också en slags gör-det-själv-anda i sig, det är ingenting man bara konsumerar. För att inte tala om hur viktigt det är att levandegöra folkmusiken för yngre, säger Sonia Braska som jobbar på Teater Sláva.

I fredags hölls premiärkonserten med paret Emma och Daniel Reid som spelar svensk folkmusik och som 2010 släppte skivan ”Innerligheten”, som också fick fina recensioner. Ännu är inte planeringen av exakt vilka som kommer att uppträda under folkmusikkvällarna och vilka datum det sker. Ytterligare en spelning är dock klar, något som kan bli en riktig folkfest.

Nästa tema på Tonsalens scen blir nämligen irländskt och faller in ungefär samtidigt som S:t Patrick’s Day firas bland irländare världen över. Musikfesten den 13 mars pågår från klockan 19 och både musik och dans i keltisk anda utlovas, samtidigt bjuds publiken att delta i dansen. Efter föreställningen följer också en folkdansworkshop.

– Jag själv har dansat irländsk och skotsk dans men för att vara med här behöver men inga förkunskaper, säger Sonia Braska.

Även om de kommande folkmusikevenemangen startar klockan 19 och pågår till runt midnatt så är även yngre generationer välkomna.

– Man kan absolut komma hit om man har barn, det är viktigt att man vet det. Hur länge man väljer att stanna är upp till var och en, säger Maria af Klintberg.