Världsstjärnor till festival för högre konst

Ola Larsson och Per Nyström.
Ola Larsson och Per Nyström.
Dramaten, Kungliga Musikhögskolan och Musikaliska blir skådeplatser för musik och dramatik den 18-20 augusti. Den nya festivalen Aurora har urpremiär i sommar.

Sommartid är som bekant festivaltid. Men det är kanske inte högre konst du tänker på i första hand när du hör det ordet?

Nu är det i alla fall dags för Aurora Fine Arts Festival att ha premiär – och det är tre adresser på Östermalm som inhyser den.

Musikaliska, Kungasalen i Kungliga Musikhögskolan och Dramaten är det som gäller. Medlemmar ur Dramatens fasta ensemble kommer att brygga musik, drama och text. Bland annat ska Stina Ekblad läsa till tonerna av slagverksvirtuosen, tillika Polarprisvinnaren Dame Evelyn Glennies percussionspelande.

Den polske tonsättaren Krystof Penderecki och den japanska violinisten Sayaka Shoji är några andra storheter som kommer på besök.

Och vissa programpunkter i den purfärska festivalen är gratis.

Bakom festivalen står Per Nyström och Ola Larsson med säte på Sibyllegatan. Mångåriga arrangörer av festivaler för klassisk musik i Trollhättan. Nu gör de ett försök att etablera sig i Stockholm.

– Vi kan naturligtvis inte konkurrera med de arvoden New York, London och Paris erbjuder men vi kan erbjuda en minst lika intresserad publik och under former som är avspända och inte så uppstyltade. Den feedbacken har vi fått många gånger, säger de i ett pressmeddelande.