Värsta råttsoffan vinner

Texas Åsvärd, 19 månader, följer gärna med pappa Andreas Åsvärd till raggarklubben. Att ”köra bil” är jätteroligt.
Texas Åsvärd, 19 månader, följer gärna med pappa Andreas Åsvärd till raggarklubben. Att ”köra bil” är jätteroligt.
Thord och Petri tror inte de vinner klassen ballaste raggarfrisyr.
Thord och Petri tror inte de vinner klassen ballaste raggarfrisyr.
På lördag glider Moon­shine cruisers från Larsboda till Vegagrillen i Handen för en av årets höjdpunkter – Grand prix raggarbil.

Här avgörs vem som har värsta rishögen och ballaste frisyren. Men medlemmarna tonar ner sina vinstchanser.

I år har Grand prix raggarbil nått sin 19:e upplaga. För bilintresserade och många nyfikna är det sensommarens höjdpunkt i Handen.

– Det brukar vara fullsmockat. Folk kommer från hela landet och det blir långa köer på Nynäsvägen, säger Robert Schytzén, ordförande i Moonshine cruisers, före detta Stockholms raggarklubb.

Lokaltidningen Mitt i besöker Moonshine cruisers klubbhus i Larsboda för att se hur medlemmarna laddar inför tävlingarna. Vi förväntar oss ett intensivt putsande på billack, och ingnuggning av brylkräm i håret. En av tävlingsgrenarna heter ju ”ballaste raggarfrisyr”. Men inga sådana aktiviteter syns till.

I stället sitter medlemmarna ute och njuter av sensommarvärmen. Ordföranden står vid grillen, folk pratar bilar, och alla har det allmänt trevligt. Förutom att alkoholhaltiga drycker saknas denna gång är kvällen helt i linje med raggarkulturen.

– Det som håller oss samman är intresse för bilen och att festa. Putsar på lacken gör vi inte så mycket, det räcker att bilen ska se hygglig ut, säger Stefan Ratell.

Och sedan måste den ha ganska många år på nacken.

– Den får inte vara yngre än 1971–1972, helst 50- eller 60-talare. Jag har en Plymouth Furry från 1971. Den är på gränsen till för ung men klarar sig för att den har de rätta linjerna, säger han.

De första raggarklubbarna växte fram på 1950-talet, och den fjärde generationen raggare börjar nu ta plats vid rattarna.

Andreas Åsvärd, 22, från Västerhaninge, har med sig sonen Texas, 19 månader till grillkvällen. Kanske blir han den femte generationen raggare. I varje fall gillar Texas att sitta vid ratten i pappas bil.

Andreas planerar att ställa upp i råttsoffeklassen. Här gäller det att presentera en bil som ser så sliten ut som möjligt. Idealet är ett vrak. Det enda kravet är att bilen ska rulla till Vegabaren för egen maskin.

– Jag har en Impala i garaget som är i tillräckligt dåligt skick. Den tänkte jag köra dit.

Men han tror inte på seger.

– Värmlänningarna brukar vinna. De är experter på att få sina bilar nedgångna.

Det mesta inom raggarkulturen är sig likt, inte minst vad som hörs i bilhögtalarna.

– Rockabilly är stort, artister som Eddie Cohran funkar bra, men även svenskt som Hep stars med Svenne Hedlund. Ja, till och med Siv Malmqvist kan funka, säger Kurre Gårdman.

Här kan dock en liten generationsklyfta anas.

– Jag brukade lyssna på det gamla tidigare, men numera föredrar jag psychobilly, säger Thord Korsulainen, 26.

Psychobilly är en blandning mellan 1950-talets rockabilly och punk från 1970-talet. Musik med högt tempo och mycket energi.

Trots ett brinnande bilintresse kan det vara tufft för yngre att komma in i raggarvärlden. De gamla bilarna blir allt mer sällsynta.

– De gör att de blir dyrare och dyrare, man får räkna med att betala över hundratusen för ett hyfsat exemplar, säger Stefan Ratell.

Dessutom behövs tillgång till garage, och utrustning.

– Och man måste kunna mecka. I dag är det ju datorer som fixar allt på bilarna. Men försök att hitta en dator att koppla in en 50-talare till. En sådan lär du få leta ett bra tag efter, säger Kurre Gårdman.

En riktig dyrgrip numera.

Fakta

Publiken avgör

Tävling: Grand prix raggarbil.

Plats: Nynäsvägen 8, Handen.

Tid: Den 31 augusti klockan 12.

Tävlingsklasser: Bästa raggarbil, Värsta råttsoffa, Ballaste raggarfrisyr, Häftigaste raggarbrud, Finaste specialbil. Publikröster fäller avgörandet.

Underhållning: Liveband på scenen klockan 13–18.

Fakta

Så känner du igen raggarna

Intressen: Bilar och fest.

Musik: Rockabilly, amerikansk 50- och 60-talsrock.

Bilmodeller: Stora amerikanska 50- och 60-talare.

Måste för bilen: Soffa både fram och bak.

Klädsel: Klubbvästar förekommer. Hos Moonshine cruisers bärs de av de trognaste och mest aktiva medlemmarna.

Tillbehör: Gärna upphängda mjuka tärningar. Sydstatsflaggor vanligt förekommande.

Raggarsignal: När rävsvansen är hissad på antennen finns det plats för raggarbrudar i bilen.