Vaxholmslegendar fick hedersguldbagge

Katinka Faragó med sin ovanligt guldiga guldbagge.
Katinka Faragó med sin ovanligt guldiga guldbagge.
Guldbaggen delas ut för framstående insatser inom svensk film.
Guldbaggen delas ut för framstående insatser inom svensk film.
I måndags (23/1) fick vaxholmsbon Katinka Faragó, 80, hedersguldbaggen för sin långa gärning inom svensk film.
– Det var fantastiskt kul! Jag ställer den bredvid de andra två, säger hon.

Hon började inom filmen redan i tidiga tonåren och har jobbat med en rad regissörer, från Ingmar Bergman till Colin Nutley. I måndags fick vaxholmsbon Katinka Faragó svensk films finaste utmärkelse – hedersguldbaggen.

– Det var fantastiskt förstås. Jättehärligt och roligt, säger hon till Mitt i.

Hade du väntat dig det?

– Nä nä, men man får ju veta det innan galan, för de vill ju veta säkert att man kommer. Man är ju ensam utsedd till just den guldbaggen.

80-åriga Katherina ”Katinka” Faragó började jobba med film redan på sommarlovet 1949 då hon var tretton år. Hennes pappa skrev manus för film och genom honom fick hon sitt första påhugg. Hon skulle passa en hund under en inspelning. Men sedan skulle scriptan åka till Finland och Katinka fick ta hand om scriptaboken – loggboken för alla tagningar, kameravinklar och andra viktiga detaljer.

– De sa ”tappa inte bort den här”, men det gjorde jag förstås. Jag glömde den på en station, men sen kom den till rätta, minns hon.

Första jobbet som scripta blev året därpå med filmerna Loffe blir polis och Anderssonskans Kalle.

Sedan dess har hon jobbat även som inspelningsledare, produktionsledare och producent. Bland filmer hon arbetat med är Ingmar Bergmans filmer Smultronstället, Det sjunde inseglet, Ansiktet, Tystnaden, NattvardsgästernaHöstsonaten och fyrfaldigt oscarsbelönade Fanny och Alexander.

– Jag har gjort allt jag velat göra. Jag har aldrig gjort något annat. Men jag har inte gått i någon fin skola.

Vilken regissör har varit roligast att jobba med?

– Det var väldigt fint att jobba med Bergman. Sen var det också fint under de två år vi jobbade med Utvandrarna (Jan Troell, reds anm).

 –  Jag har inte haft några större problem med regissörerna. Jag var varit med Jacques Tati  i tre veckor och det var fantastiskt roligt att se honom jobba.

Innan hon själv började arbeta med film brukade hennes pappa ta henne på bio i Sundbyberg där de bodde.

– Oftast var det på bion i Folkets hus. Vi gick på bio varje måndag då de bytte film, men vilka filmer jag såg minns jag inte, det är så länge sedan.

Ser du fortfarande mycket på film?

– Ja det finns en fantastiskt bio i Vaxholm och de har ofta ett bra program. Jag är inte så galen i våld och science fiction, men de tar in bra film. Och så har jag Netflix.

I guldbaggejuryns motivering kallas Katinka Faragó för ”svensk films ryggrad” och hon hyllades som en både rakryggad och modig yrkeskvinna.

Lägger du av nu när du har fått det här priset ?

– Tack ska du ha! Jo, men jag har lagt av, mer eller mindre. Men till jul läste jag ett manus. Jag hoppas att det här med guldbaggen gör så att de tänker ”Oj då! Hon lever! Och hon kanske duger till något…” Jag kan ju jobba med kortare saker. Vara behjälplig.

Kanske som mentor?

– Just det!

Har grannar och vänner gratulerat till hedersguldbaggen? 

– O ja! Det var full cirkus här i går (läs: i tisdags, 24/1).

Var ställer du din bagge?

– Jag placerar den bland de andra två jag har. Den kommer i fint sällskap.

 

Fakta

Levande legend inom svensk film

  • Det här är Katinka Faragós tredje guldbagge. Tidigare har hon belönats med två guldbaggar som producent för filmerna ”God afton herr Wallenberg” (1990) respektive ”Tic Tac”(1997).
  • Årets hedersguldbagge beskriver hon som ”väldigt guldig, annars brukar de vara väldigt röda”.
  • Katinka Faragó har bott i Vaxholm i över 50 år.
  • Hon föddes 1936 i Wien, Österrike och flydde 1940 undan kriget och hamnade i Sverige.
  • Gjorde 19 filmer tillsammans med Ingmar Bergman och har kallats ”hans högra hand”.
  • Totalt har hon arbetat med över 125 filmer i alla genrer, från Bergman till Populärmusik från Vittula och Jönssonligan och den svarta Diamanten.
  • Bland regissörer hon arbetat med, förutom Bergman, finns bland andra Alf Kjellin, Hasse Ekman, Vilgot Sjöman, Jan Troell, Gunnel Lindblom, Stig Björkman, Mai Zetterling, Kjell Grede, Colin Nutley, Jacques Tati och Andrej Tarkovskij.
  • 2009 belönades Katinka Faragó med den kungliga medlajen ”Litteris et Artibus” för sina insatser i svensk film.
  • Hederguldbaggen har delats ut sedan 2000 och har tidigare bland gått till Hans Alfredson, Liv Ullman, Birgitta Andersson och Gösta Ekman.
Källa: Svenska filminstitutet