Vernissage på onsdag för årets elevutställning i Edsvik konsthall

Ung Salong Edsvik 2019
"Tänk om" pågår i konsthallen den 8–19 maj.
”Tänk om”. Det är temat för och titeln på årets elevutställning på Edsvik konsthall. På måndag och tisdag hängs verk av ett hundratal högstadie- och gymnasieelever från Sollentuna, och på onsdag är det vernissage.

– Vi är ett nätverk av lärare som varje höst spånar fram ett tema till nästa års salong och i år blev det ”Tänk om” som vi tror kan locka till tankar och visuellt skapande. Det har ju dubbla betydelser då det kan handla om att tänka nytt och annorlunda – och vi ser en del miljötänk i år – men också om drömmar och fantasier om hur verkligheten och livet kan vara, säger Ylva Sanner som undervisar på estet-mediaprogrammet på Rudbeck.

Tolfte året i rad

Elevutställningen på konsthallen anordnas för tolfte året i rad och den är ett samarbete mellan två gymnasieskolor och åtta grundskolor i Sollentuna, berättar Ylva Sanner.

– Många av gymnasieeleverna är från estet-mediaprogrammet men det är ändå en blandad grupp med elever även från sam, teknisk, natur, och elprogrammet som har valt bildkurs. Eleverna från högstadiet har gjort sina konstverk på bild- och slöjdlektioner, säger hon.

Flera olika tekniker

Även teknikerna är blandade förklarar Ylva Sanner – det är måleri, foto, skulptur och film som visas upp.

Utställningen tar form i Konsthall Öst I & II under måndag och tisdag, och klockan 13 på onsdag är det vernissage.

Fri entré och ”Tänk om” pågår till den 19 maj

Därefter har ”Tänk om” öppet under konsthallens ordinarie öppettider, tisdag–söndag klockan 11–17, ända till den 19 maj.

– Och det är fri entré, säger Ylva Sanner.

Är konstverken till salu?

– Det finns inga prislappar eller så, men det har hänt att besökare har frågat om de får köpa ett verk när utställningen är slut.

Utställningen finansieras med hjälp av ekonomiskt stöd från kultur- och fritidsnämnden.

Estet-elever porträtterade KMH-elever

Här nedan ser ni några av fotografierna som kommer att visas under ”Tänk om”. De är tagna av elever på estet/mediaprogrammet spå Rudbeck som har arbetat med musikerporträtt och fotograferat elever på  KMH-Kungliga musikhögskolan som har en del av sin undervisning på Edsbergs slott.

Fotograf: Desirée Johnsen Musiker: Victoria Lindström

Musiker: Victoria Lindström. Foto: Desirée Johnsen

Marcus Bäckerud

Musiker: Marcus Bäckerud Foto: Desirée Johnsen

Joakim Martinsen

Musiker: Joakim Martinsen Foto: Emmie Chalkitis

Olivia H C Ruud

Musiker: Olivia H C Ruud. Foto: Emmie Chalkitis