Vernissage för konst på 30 cm och ansiktsskåp

Jurybedömd salong, Väsby konsthall.
Jurybedömd salong, Väsby konsthall.
Den jurybedömda salongen med verk som håller sig inom måtten 30 gånger 30 centimeter är en populär tillstäning på konsthallen vartannat år. På lördag är det vernissage tillsammans med Marita Olssons målade trämöbler.

På lördag är det dags för Konsthallens traditionella salong ”30 X 30” en jurybedömd utställning där konstnärer kan bidra med verk som håller sig inom måtten 30 gånger 30 centimeter.

– Vi har fått in en bra bit över 300 verk från konstnärer i hela Sverige. Det är 100 konstnärer som skickat in flera alster var, säger Åsa Bjurberg Gartz på Konsthallen.

Salongen ordnas vart annat år och brukar locka många besökare berättar Åsa. I år valdes 60 konstnärer ut med totalt 93 verk.

Bland de inskickade verken finns både målningar och skulpturer. Några särskilda krav finns inte på annat än måtten så det är olika motiv och teman som juryn har att ta ställning till. Men tekniken får inte vara akvarell.

Samma dag som vernissagen för 30 X 30 är det även vernissage för en annan utställning av konstnären Marita Olsson. Hon skapar fantasifullt utformade och målade möbler av svenska träslag i gränslandet mellan konsthantverk och konst.

– Det var det vi fastnade för med hennes konst. Hennes verk känns väldigt spännande för att det är något mellan konst och föremål man kan använda.

Själv säger Marita Olsson att hon är något mellanting en konstnär och en snickare. På utställning kan besökarna vänta sig många väggskåp med ansikte som dela itu av skåpdörrarna.

– Det är mitt signum. Det är mest allvarliga kvinnoansikten men också ett mansansikte. Sen har jag med Sleipner, Odens häst med åtta ben, säger Marita Olsson.

Att ställa ut i Väsby känns extra roligt eftersom det är 15 år sen sist hon hade en utställningen i Stockholm.

– Jag bor i Arvika så det är närmre till Oslo än till Stockholm.

Fakta

Dubbel vernissage på lördag

Lördagen den 21 oktober är det vernissage för salongen 30 X 30 och en utställning med Marita Olsson. Båda vernissagerna håller igång från klockan 12.00 till 16.00.

Utställningarna pågår från 23 oktober till 12 november.

Källa: Väsby konsthall