Virkat med känsla

Emma Östergren älskar familjens naturtomt, med mossiga stenar och ormbunkar.
Emma Östergren älskar familjens naturtomt, med mossiga stenar och ormbunkar.
Svart blommönster på topp.
Svart blommönster på topp.
V-ringad topp med knytband.
V-ringad topp med knytband.
Topp med rund urringning.
Topp med rund urringning.
Emma Östergren är bara 21 år, men redan framgångsrik kläddesigner.

Modelejon i alla världsdelar bär hennes plagg – och de har förändrat livet för de kvinnor i Zimbabwe som virkar dem.

Februari 2011. Fotomodellen Emma Östergren tar en biltur utanför Kapstaden med sin sydafrikanske pojkvän. Vid en vägkant ser de en kvinna sitta och handarbeta. Hon ber sin pojkvän stanna. Hon hoppar ur och blir imponerad av det hon ser – skickligt virkade barnkläder av alla slag.

– De var så otroligt fina! Vi började prata och jag frågade om hon kunde tänka sig att virka klänningar åt mig om jag ritade mönster. Hon sa ja och vi började samarbeta med detsamma, berättade Emma Östergren.

Knappt ett och ett halvt år har förflutit sedan dess – men på denna korta tid har livet förändrats rejält både för Faino, som den 35-åriga kvinnan från Zimbabwe heter, och för Emma Östergren själv.

Via sitt företag emmaoclothing säljer hon numera virkade klänningar, bikinis och toppar till modemedvetna kvinnor världen över. Det är hon som designar dem. Virkar gör Faino och 15 andra kvinnor i en verkstad i Harare i Zimbabwe. Förut var de arbetslösa. Nu kan de försörja sina familjer och deras barn kan gå i skolan. Faino har dessutom köpt ett hus.

– Vi är så otroligt glada, både Faino och jag. Men jag känner också ett stort ansvar. Därför ligger jag lågt med fotomodellandet just nu, jag satsar min tid på mitt klädmärke, säger Emma Östergren allvarligt.

Hon berättar sin fantastiska historia i föräldrarnas inglasade veranda i ett radhus i Bagarmossen. Här växte hon upp – och det är hit hon kommer för att koppla av under somrarna. Ända sedan hon fyllde 16 år bor hon annars i Kapstaden, hennes bas som fotomodell. Hon hade redan varit modell i tre år när hennes agentur erbjöd henna att flytta till Sydafrika och hon tvekade inte att säga ja.

– Det var ju bland annat därför jag började som fotomodell – för att få resa. Jag var aldrig utomlands när jag växte upp och längtade efter det. Mina föräldrar sa ja. De har alltid litat på mig och vet dessutom att jag har en stark vilja, säger Emma Östergren.

Under hela uppväxten målade hon mycket, och tanken att designa kläder hade länge grott när hon stötte på Faino vid en dammig jordväg.

De kläder hon nu ritar är gjorda för varma dagar: korta – både tajta och löst sittande – klänningar, urringade toppar, tunna bikinis och shorts med spets. Alla är virkade i intrikata, naturinspirerade mönster och bomullen ligger mjukt mot kroppen.

– Pocahontas är mitt ideal. Kläderna ska kännas naturnära och vara mjuka och sköna, säger Emma Östergren som själv bär en löst sittande klänning med lätt klockad kjol och ena axeln bar.

Att hittills nära tusen människor bär hennes kläder beror på att inflytelserika modebloggare i många länder gillar dem.

Gensvaret blev till exempel enormt när de visades på New York-bloggen Karla’s closet och när svenska Kenza lägger ut bilder på sig själv i virkade klänningar resulterar det i massor av beställningar i Emma Östergrens nätbutik.

– Det är helt fantastiskt! Och jag vill gärna utvidga – men på mina villkor. Jag är rädd om det fina i projektet och vill inte samarbeta med folk som bara vill tjäna pengar, säger hon bestämt.

Pocahontas är mitt ideal. Kläderna ska kännas naturnära.Emma Östergren

Fakta

Intervju i Vogue

Namn: Emma Östergren.

Ålder: 21 år.

Bor: I Kapstaden. Är uppväxt i ett radhus i Bagarmossen där hon tillbringar somrarna.

Yrke: Fotomodell, kläddesigner, företagare.

Aktuell: Med sitt klädmärke emmaoclothing.

Värt att veta: Intervjuas av brittiska Vogue i julinumret.