Visar hur torparkvinnor levde

Hon låter publiken uppleva både tuberkulos och torparliv. Kulturpedagogen Camilla Olsson tar Salemborna till en tid utan läsplattor och kranvatten.

På nationaldagen belönas hon med kommunens kulturstipendium.

I helgen spelades de första föreställningarna av ”En dag på torpet Ersboda 1873” i Rönninge.

Publiken får möta familjen Jansson som bodde i torpet i slutet av 1800-talet. Bakom gestaltningen står Camilla Olsson och kollega Helena Gustafsson, som tidigare också tagit med publiken på en kulturhistorisk vandring i Söderby där de gestaltade tiden då Salem hade Stockholms största sjukhus för vård av tuberkulossjuka.

– Det känns jätteroligt att få priset. Det ger ett slags kvalitetsstämpel och betyder att fler tycker att det jag gör är bra, säger hon.

Camilla Olsson är född och uppvuxen i Salem och Uttran. Efter en del utflykter i Stockholm, Sverige och världen i 20-årsåldern kom hon tillbaka till hemorten när hon var 30. I sommar ska hon och maken Anders flytta från trerummaren till ett radhus i Söderby.

– Vi behöver lite större. Barnen ska få egna rum. Och så kommer jag att få lite tallar utanför, precis som det var när jag bodde i Uttran som liten, säger hon.

Men nu fokuserar hon på föreställningarna i Ersboda, där hembygdsföreningen inleder med att berätta om hur det såg ut i Rönninge och Salem vid 1800-talets slut.

Hon och Helena Gustafsson jobbar också med skolbarn. Förra året kom skolklasser till den lilla gården i nedre Söderby för att uppleva ett liv med vedhuggning, spinnrockar och vatten i brunn.

– Det väcker frågor hos barnen. ”Jag skulle hämta vatten men det fanns ingen kran?” och ”Jag skulle gå på toaletten, men där fanns inget vatten?” Om du lär dig med flera sinnen så har du större chans att komma ihåg och det väcker barnens nyfikenhet för historien.

Men det är inte bara historieresor Olsson jobbar med. Hon berättar även sagor på bibliotek, jobbar mot mobbning, och med kreativt lärande genom exempelvis drama, dans eller musik.

– Om du tänker tillbaka på din egen skolgång så är det ofta sådana dagar du minns resten av livet, säger hon.

Fakta

Gillar Salems cykelvägar

Namn: Camilla Olsson.

Ålder: 48 år.

Familj: Sambon Anders, 10-årig son och 8-årig dotter.

Intressen: Naturen, plocka svamp, läsa, teater och film.

Bäst med Salem: ”Byggt så du kan låta barnen cykla utan att de måste korsa bilvägar”,

Aktuell: Får årets kulturstipendium i Salem. Ger föreställning i Ersboda.