Vov, ett sådant lyxliv!

Även hunden får sig ett klipp.
Även hunden får sig ett klipp.
Hunden sägs vara människans bästa vän.

Och nu får husse och mattes bästis hänga med på både shoppingrundan och krogen.

Samtidigt växer ”lyxtrenden” i hundvänliga Stockholm.

Pälstofsar yr, hårfönar ljuder. I badkaret står den 12-åriga bichon frisén Dennis. Han är stammis och van vid proceduren: Först ska tovorna väck, sen blir det återfettande schampo på minkolja och balsam.

Sen ska det borstas, klippas och fönas innan matte kommer och hämtar om tre timmar.

Gänget på Hundfrisörerna i Sundbyberg friserar runt tolv hundar om dagen. Men här blir det inga rosa pudlar.

– Jag tror på naturlig skönhet. Det handlar inte bara om att vara vacker, utan om hundens välbefinnande. Många kunder säger att hunden är extra glad i fler dagar efteråt, det är som en spabehandling, säger Annie Furu och klappar om Megan, en bouiver i ”punkkam”.

– Men hon är min egen, då kan man vara lite crazy. Nästan alla kunder vill ha vardagsfrisyrer.

Hundsalonger är inget nytt, men konceptet växer och förändras. På Kungsholmen öppnade nyligen en ”dog grooming” med hundpedikyr och jacuzzi.

Stockholm blir alltmer hundvänligt. I Mood-gallerian kan du ta med vovven på shoppingrunda eller få gratis hundvakt. Hotell erbjuder särskilda hundrum, på Brewdog bar vid St Eriksplan kan man ta en öl med sin fyrfota vän och hundkaféer poppar upp som svampar i asfalten.

– Det sker en stor förändring just nu. Att ta med sig hunden som sällskap har blivit mer naturligt, hunden ses som en del av familjen, säger hundkonsulten och Sundbybergsbon Eva Bodfäldt.

Hon ser flera skäl till trenden.

– Hundar är en jättebusiness. Scandic hotell var snabba att inse att det faktiskt finns 900 000 svenskar med hund, och de är oftast inte fattiga heller.

Husdjur är en miljardindustri i Sverige. Försäkringar och vård utgör största posten, men många vill unna hunden lyx. Vad sägs till exempel om hundpizza till dörren, eller en snygg trenchcoat till din lilla älskling?

Hunden speglar samhället, menar Eva Bodfäldt. När vi lägger allt mer pengar på inredning, fyller läpparna och stajlar det mesta i vår tillvaro – inkluderas även hunden.

– Det är baksidan av att hunden tar mer plats. För tio år sedan såg vi inte glitter och glamour i zoobutikerna. Nu går vi i USA:s fotspår, småhundar blir vanligare och då ökar risken att de förmänskligas. I Japan går man runt med hundar i barnvagn. Jag hoppas vi slipper se det i Sverige, även om jag tror det är omöjligt att stoppa utvecklingen.

Men att hunden i större mån får tillträde till offentligheten har inte bara med pengar att göra, framhåller Eva Bodfäldt.

– Hundar skapar lugn och får människor att må bättre. Kunskapen ökar. I dag vet vi att det inte är speciellt gynnsamt att undvika hundar ur allergisynpunkt. Vi behöver lite skit och hundhår.

Tyson får ett välgörande bad av Annie Furu.

Dennis får klorna trimmade.

Fakta

Trendig vovve får äta tapas

Det finns flera hundfrisörer, hunddagis och rastgårdar i Solna och Sundbyberg. Äkta hundlyx finns i stan.

Doggistyle, Stagnelius­vägen 33: Dog grooming med manikyr och skönhetsbehandlingar.

Chicdog, Regeringsgatan 85. Hundmodehus med klänningar, trosor och kappor.

Himmelska hundar, Hedinsgatan 13. Kafé med hembakta hundkex och bakelser.

Coffee & Friends, Dala­gatan 54. Kafé med hundlounge och tapas.